През следващите години Земята може катастрофално да пострада поради повишената слънчева активност. Слънчевите изригвания могат да струват само на американската икономика 40 милиарда долара.

През 2020 г. Слънцето навлезе в 11-годишен цикъл на активност, като ще достигне своя пик през 2025 г.

Магнитните бури могат да причинят масивни прекъсвания на електрозахранването и неизправности в работата на спътниците, от които зависи авиацията на цялата планета, съобщава Bloomberg.

През 2015-2017 г. смущенията в Слънцето предизвикаха няколко случая на спонтанни аборти сред жени пилоти, а мъже пилоти развиха катаракта.

Изследователите считат, че вредите от слънчевите бури ще се увеличават в близко бъдеще.

По-специално, специалният помощник на американския президент Джо Байдън, Кейтлин Дуркович, е заявила, че случващото се не е „холивудска фантастика“, а реална заплаха. 66% от американците са практически беззащитни пред нея.

По-рано американски астрономи откриха на Слънцето източник на потенциално опасни частици, които се изхвърлят от звездата с висока скорост по време на слънчевата активност. Частиците достигат до Земята и са потенциално опасни за спътниците и могат да нарушат работата им.

Превод и редакция: БЛИЦ