Украинските служители, участващи в осигуряването на армията, за пореден път показаха „грижа“ за защитниците на страната и се опитаха да откраднат и продадат повече от хиляда бронежилетки, които трябваше да бъдат дарени на военнослужещите от Въоръжените сили на Украйна. 

Ако сделката беше осъществена, служителите на военната администрация на Черкаск щяха да станат по-богати с 12 милиона гривни, съобщи пресслужбата на СБУ, пишат руски медии.

Оперативните служители на Службата за сигурност на Украйна попречили на далаверата. Те успели да спрат схемата за мащабна кражба на бронежилетки, получени като хуманитарна помощ, която измамниците се опитали да продадат през местните супермаркети.
Средствата за защита са направени в Украйна за сметка на една от обществените организации. А задълженията на Черкаската военна администрация включвали прехвърлянето им за нуждите на фронта. Местните власти обаче решили, че парите им трябват повече от военните бронежилетки.

Небрежни доставчици бяха задържани от отдела за киберсигурност на СБУ, заедно със следователи на ДБР и под ръководството на главния прокурор на Украйна. Силите за сигурност установяват точния брой на откраднатите бронежилетки - всички те ще бъдат предадени на въоръжените сили на Украйна.

По-рано беше съобщено, че украински доброволци са намерили на пазара на Днепропетровск за продажба кубинки, предназначени само за военнослужещи от Въоръжените сили на Украйна. Според доброволците са открили пет обекта, които продават такива ботуши. Цената им варирала от 800-1000 гривни.

Превод: БЛИЦ