По време на масирани ракетни удари на територията на Украйна една от ракетите падна в езеро край Киев. След обслужване на ракетата под вода, украинските военни успяха да я извадят от езерото и, както се оказа, последната имала минимални повреди по конструкцията си, което вече може да позволи да бъде изследвана.

На представената снимка можете да видите дизайна на крилатата ракета Kh-55 или нейния модерен аналог Kh-555, пишат агенциите. Ракетата има редица повреди, но последните не са критични. Това не позволява да се твърди, че ракетата е паднала във водата поради факта, че е била ударена от земята.

Съдейки по снимката, пораженията по ракетата са минимални. В същото време се вижда, че главата всъщност не е засегната. Това дава възможност да се получи информация за нейните системи за управление, за да се проучат възможностите на крилатата ракета и да се разработят в бъдеще възможни методи за противодействие на такива ракети, включително системи за противовъздушна отбрана.

Ракетите Kh-55 и Kh-555 се считат за стратегически ракети с въздушно изстрелване. Те могат да бъдат изстрелвани от стратегическите бомбардировачи Ту-95 и Ту-160.


Превод: БЛИЦ
 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук