Българската авиация и армията страдат от голям недоимък и това се отразява. Решението за въздушния ни суверенитет е инвестиране в нова техника. Този процес започна и той трябва да завърши максимално бързо. Това заяви в студиото на "Тази сутрин" по bTV бившият началник на отбраната ген. Константин Попов.

"Испанските изтребители у нас са с определена мисия и това е единствено за участие в "air policing". Те нямат право да използват оръжие, включително и предупредителен огън. Те имат съвсем ограничени задачи, това е рутинна мисия, не трябва да плаши никого", добави той. Според ген. Попов трябва да се намерят дългосрочни решения за проблемите на въоръжените ни сили, защото конфликти тепърва ще има.

„Има геополитическа нестабилност и се търсят най-различни решения, предвид новите амбиции на доста държави. Имаше проблеми в Либия, Египет, Сирия, Грузия, Украйна. Търсят се новите решения и баланси. Това не означава, че ако има някакво решение за този конфликт (б.р. между Украйна и Русия), то може да бъде дълготрайно.

Има възможност и всички се надяват за някакво дипломатическо решение“, поясни той. По думите му КСНС не трябва да се фокусира само върху сегашната ситуация в Украйна, а да търси решения в дългосрочен план.

"Виждате колко са динамични разговорите – германски канцлер, френски президент в Киев, в Москва, но не трябва да изключваме и възможността да се появи и някаква ситуация, която да има "ефекта на снежната топка" и да доведе до военен конфликт", добави ген. Попов.