Кремъл възнамерява да завземе не само териториите на Донецка и Луганска области. Руските окупатори продължават опитите си за настъпление към населените места северно от Харков.

Това съобщиха анализатори от Американския институт за изследване на войната .

Отбелязва се, че руските части са били пренасочени към второстепенни райони, за да се ускори завземането на териториите на Донецка и Луганска области.

В същото време анализаторите посочиха, че на 29 юни руски войски щурмуват Дементиевка, която се намира на около 15 км северно от Харков. Според нашествениците офанзивата е била успешна. На свой ред ръководителят на OVA в Харков Олег Синегубов отрече тази информация, заявявайки, че украинските бойци са отбили атаката. 

В тази връзка ISW смята, че контролът върху населените места в района на Харков по линията на фронта е много противоречив.

Освен това окупаторите се бият зад Болшой проход, Цуповка, Питомник и Руска Лозова, а също така обстрелват Харков.

„Постоянните битки за контрол над подобни селища на север от Харков предполагат, че докато Кремъл твърди, че дава приоритет на превземането на Донбас, той също така се стреми да установи контрол над украинска територия извън Донецка и Луганска област“, ​​се казва в доклада.

Както УНИАН съобщи по-рано, украинските защитници отблъснаха щурмовите действия на руските нашественици в направления Харков и Славянск, а именно в районите на населените места Дементиевка, Довгалевка и Залиман.