Дейвид Райт от Масачузетския технологичен институт смята, че "Кинжалите" и като цяло хиперзвуковите оръжия със среден обсег са далеч от технологичната зрялост и не трябва да им се дава приоритет.

В разсъжденията си, публикувани в Defense News, той изхожда от факта, че изявленията на киевските власти за предполагаемото прихващане на ракети „Кинжал“ с помощта на доставените от САЩ Patriot „заслужават доверие“.

На техническо ниво анализаторът говори за уязвимостта на хиперзвуковите ракети със среден обсег поради колебанията в скоростта им на полет:

Максималната скорост на "Кинжал" е приблизително 10 Маха, но тя спада рязко, когато започне да преминава през плътната атмосфера, за да удари цел на земята. По моя преценка "Кинжал" се забавя сериозно по време на пикиране, което прави възможно модерните версии на PAC-3 (комплексът Patriot) да го прихванат.

В същото време американският анализатор се позовава на някакъв вид „техническо моделиране“, което показва, че разработваните в САЩ хиперзвукови ракети ARRW за ВВС и CPS за флота „може да са уязвими за прихващане на ракети“.

Според него изчисленията показват, че скоростта намалява поради съпротивлението на въздуха по време на фазата на планиране, особено ако ракетите маневрират значително, и ще падне още повече, докато навлизат в по-плътна атмосфера по пътя към целите си на земята.

Според Райт този проблем може да бъде решен само чрез увеличаване на началната скорост на полета на хиперзвуковите оръжия. Това обаче ще доведе до по-интензивно нагряване на корпуса на ракетата, „което е основна пречка при разработването на тези оръжия“.

В допълнение, увеличаването на скоростта ще се отрази на размерите и теглото, ограничавайки тяхното поставяне върху носители.

Както той предполага, инсталирането на система за задвижване, като например въздушно-реактивен двигател, може да помогне на оръжието да поддържа необходимата скорост във фазата на планиране.

Но е малко вероятно тези двигатели да бъдат достатъчно мощни, за да противодействат сериозно на експоненциално нарастващото съпротивление на въздуха, което възниква по време на фазата на пикиране, тоест те няма да могат да компенсират спада в скоростта и съответно да премахнат заплахата от прихващане.

Според анализатора този проблем е типичен за всяко хиперзвуково оръжие, независимо дали е с американски произход (каквото все още не съществува) или руск0 и китайско (например "Циркон" или DF-ZF).

В тази връзка той смята, че в сравнение с балистичните ракети със среден обсег, хиперзвуковите системи не носят никакъв технологичен пробив, като са уязвими и за модерни ПВО ракети.

"Украинският опит с "Кинжал" може да бъде тревожен сигнал за Русия, който трябва да бъде взет под внимание и в САЩ. Необходимо е ясно да се съпоставят реалните възможности на хиперзвуковите ракети и средствата, отделени за тяхното създаване", заключава Райт, обявявайки основния недостатък на това бойно оръжие.

 

 

 

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук