Алексей Арестович се съмнява в успеха на частичната мобилизация в Русия, тъй като военният потенциал на Руската федерация едва ли ще се справи с такъв наплив от новобранци.

Арестович говори за това в интервю с руския адвокат Марк Фейгин и е цитиран от Униан.

Според Арестович първата вълна мобилизирани ще бъде изпратена за попълване на части, които са претърпели 40-60% загуби.

„То (стадото) ще бъде повече или по-малко способно там, където е запазено кадровото ядро“, обясни съветникът на ОП.

В същото време заплахата от второ настъпление срещу Киев ще остане, ако втората вълна на попълване на резервите е успешна. Арестович отбеляза, че руснаците нямат ресурси за формиране на нови формирования поради липса на младши офицери.

„Възможна е контраатака в Харковско направление, за да се държат нашите войски в напрежение. Възможно е да се засили групировката при Сватово, за да ни прехвърли отново над Оскол“, каза Арестович.
На 21 септември Путин обяви частична мобилизация в Русия, предимно на до 300 000 специалисти с боен опит.

Освен това медиите обръщат внимание на факта, че указът на руския президент, непубликуван публично, може да позволи на ръководството на Руската федерация да мобилизира до 1 милион души.

В същото време западни експерти се съмняват в способността на руските въоръжени сили да приемат, обучат и предоставят поне първоначално декларирания брой новобранци.

Анализаторите смятат, че мобилизацията в Русия демонстрира трудната позиция на нашествениците на бойното поле, защото съвпадна с военното поражение на въоръжените сили на Руската федерация край Харков и няма да попречи на контранастъплението на въоръжените сили на Украйна в близко бъдеще.


Превод: БЛИЦ
 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук