Френските власти арестуваха веганка, заявила във "Фейсбук", че не изпитва "никакво съчувствие" към месар, убит при ислямистко нападение миналата седмица, предават френската полиция и прокуратура, цитирани от Reuters и Канал 3. Жената трябва да се яви пред съда по обвинение в оправдаване на тероризма. Тя може да бъде осъдена на затвор за коментара. Това престъпление се наказва с максимална присъда от пет години затвор и глоба от 75 000 евро.

Френската федерация на месарите заяви, че е подала жалбата срещу жената заради изказването във "Фейсбук", което е премахнато. Три дни след кървавата драма полицията е забелязала следното съобщение: "И какво, шокирани сте, че един убиец е убит от терорист? Аз пък не, не му съчувствам и грам. Все пак има справедливост".

При нападението в Южна Франция миналата седмица бяха убити четирима души, включително трима в супермаркет в град Треб. Сред жертвите бяха месарят Кристиан Медве и жандармеристът Арно Белтрам, разменил се с жена, държана за заложник от нападателя от марокански произход Радуан Лакдим, който беше застрелян от полицията. Веганката живее в Сен Годенс, недалеч от Треб.