Американските далекобойни реактивни системи за залпов огън HIMARS вече се използват от украинските военни в сраженията с руснаците. Видео от бойните действия публикува главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна (ВСУ) Валерий Залужний в Телеграм.

„Артилеристи от ВСУ майсторски поразяват определените цели – военни обекти на врага на украинска територия“, се казва в съобщението, цитирано от „Униан“.

 

На 23 юни украинският министър на отбраната Алексей Резников съобщи за пристигането на РСЗО HIMARS от САЩ. Първият транш включваше, според изнесената информация, включваше четири единици от системите.

В същия ден Вашингтон обяви, че изпраща допълнителни бройки HIMARS в Украйна.

HIMARS е американска високомобилна ракетна система за залпов огън, разработена в края на 90-те години. Тази система е предназначена за нанасяне на поражения в райони, където са струпани ракетни системи, системи за противовъздушна отбрана и огнева поддръжка, камиони, бойни превозни средства и бронетранспортьори, както и за осигуряване на огнева поддръжка на собствените военни части.

 

Системата е предназначена за стрелба с управляеми и неуправляеми ракети. Максималният обхват е 300 км. Досега Украйна е получава ракети с обсег до 80 км.