Украинското разузнаване смята, че заплахите на Русия да атакува посолството на САЩ в Украйна актуализират въпроса за затварянето на небето над Киев.

Това съобщиха в Telegram канала на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната.


„В руската Държавна дума имаше призив за удар по правителствените институции в Киев, както и в посолството на САЩ в Украйна. Това мнение изрази заместник-председателят на комисията по отбрана на Държавната дума Юрий Швиткин. Обосновката за тази стъпка, от гледна точка на руския депутат, може да бъде снабдяването на Украйна с най-новите западни оръжия“, казаха те.

Разузнаването отбеляза, че тази заплаха е насочена както към САЩ, така и към всички цивилизовани страни по света, които подкрепят Украйна в борбата срещу руския агресор.

„Следователно това за пореден път актуализира въпроса за необходимостта от затваряне на небето над Киев и цяла Украйна“, добавят от разузнавателната служба.


Както УНИАН съобщи по-рано, депутатът от Държавната дума на Русия Юрий Швиткин предложи да се нанесе удар по посолството на САЩ в Киев и правителствения квартал заради получаването на нови западни оръжия от Украйна.

„Това още веднъж подчертава стъпка по стъпка движението към трета световна война от страна на Съединените щати. Трябва да разберете, че трябва да реагираме остро. Според мен, днес реакцията също трябва се извършва върху онези страни, които доставят оръжия. И не просто унищожават инфраструктура и така нататък, но мисля, че основният център за вземане на решения е посолството на САЩ", каза Швиткин.


Ръководителят на Чечения Рамзан Кадиров в своя канал Telegram цитира потвърждение за деморализацията на украинските военни.

Рамзан Кадыров

Кадиров публикува видео, в което военнослужещи молят украинските власти да се справят със ситуацията и изразяват недоволство от командването си. Оплакват се от артилерийския и танков обстрел на противниците, говорят за пълния упадък на морала сред военните и липсата на оръжие, молят да изтеглят батальона им от зоната на бойните действия на друга линия на отбрана за комплектуване с оръжия. 


„Много ранени и убити... Командването каза да се съставят списъци на тези, които са готови да влязат в бой, и тези, които не са готови да напишат доклад... Много от нас не са готови отново да заемат позиции... Командването каза да да се измъкваме сами, че няма да ни извадят централно”, цитира чеченецът думите на украинските военни.


Както отбелязва той, въпреки безпрецедентните доставки на оръжия в Украйна от Запада и Европа, украинската армия изпитва остър недостиг на оръжие, опитни бойци и „разумно командване“, докато Киев „упорито създава впечатление за силна държава, което от своя страна увеличава притока на западни средства. Но истината не можела да бъде скрита зад широк екран.


По-рано Рамзан Кадиров каза, че операцията по превземането на украинските селища Золоте и Горское ще бъде включена във военните учебници като най-ефективната специална операция по отношение на военната икономика, тъй като всеки от патроните, изстреляни от руските военни, е компенсиран от арсенал от оръжия, върнати от въоръжените сили на Украйна - от патрони до ръчни противотанкови комплекси Javelin. Кадиров също обеща в близко бъдеще да почисти цялата територия на Донбас.

Военнослужещ от десантно-десантните войски на Въоръжените сили на Украйна свали руски щурмови самолет Су-25.

ВСУ сбили российский штурмовик Су-25 / фото Генштаб

Това се казва в съобщение на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна в социалната мрежа Facebook.


„Днес, 24 юни, в едно от направленията военнослужещ от подразделението за противовъздушна отбрана на 79-та отделна десантно-десантна бригада на ВВС на Въоръжените сили на Украйна свали руски щурмови самолет Су-25 „Грач“, се казва в доклада.

По-специално, бронираният самолет на окупаторите беше трайно призмен от преносимия зенитно-ракетен комплекс „Игла“.

Както УНИАН съобщи по-рано, към сутринта на 24 юни украинските военни са свалили 216 руски самолета и 183 хеликоптера.

По-рано руски щурмови самолет Су-25 се разби в Ростовска област на границата с Украйна, пилотът му загина. В Южния военен окръг предварителната причина за катастрофата се нарича "техническа неизправност". Беше казано също, че самолетът може да се е закачил на електропровод. Предполага се, че щурмовият самолет е паднал по време на тренировъчен полет без боеприпаси.


Онзи ден части на групата „Смели“ затвориха обкръжението около Золото-горската група на Въоръжените сили на Украйна.

«Отважные» уничтожили заградотряд ВСУ, прибывший остановить бегство украинских боевиков из котла в ЛНР (ФОТО, ВИДЕО) | Русская весна

Подробностите за руските медии съобщи военен източник, предоставил кадрите.

Сред многото украински бойци, които се предадоха, бяха военните от 210-ти батальон „Берлинго“. Този батальон пристигна в с. Мирная долина като баражен отряд.

Затворниците разказаха как колоната им била унищожена от руската артилерия веднага след пристигането си в селото. Сега, почиствайки селото, бойците от групата „О“ успяха да намерят мястото на унищожението на защитниците.