През февруари боевете на 52-ри стрелкови батальон спряха опит на елитни части на руски парашутисти край Угледар в Донецка област. Подробностите за успешния бой бяха съобщени от пресслужбата на главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни на 26 май, пише Фокус.

"16 единици техника напреднаха в нашата посока от вражеската страна. Това бяха 12 танка и 4 бойни машини на пехотата и те просто нагло започнаха да се движат към нас в колона", каза командирът Дмитрий.

Военнослужещият Виталий отбеляза, че е невъзможно да се подготвиш за подобна атака. Той припомни как защитниците са били убедени, че ще бъде трудно да оцелеят срещу голям брой превозни средства.

"Тръгнаха неочаквано. Първо видяхме 2 единици техника, след това 3 единици техника и след това този конвой - всъщност от 16 единици", описа боецът Андрей.

Въпреки това, според Виталий, увереният глас на командира и реакцията без паника на защитниците на фронтовата линия са им помогнали да се съберат.

Командирът докладва, че първият противников танк е ударил мина. Руските танкови екипажи реагирали с бягство. Според Дмитрий руснаците, докато са бягали, са оставили оръжията си, свалили са бронежилетките си и не са евакуирали ранените. Той обаче описа съотношението на бойното поле като около 42 военни към 4.

"Имаше момент, когато пристигна танк и от малко разстояние, може би 30 метра, обстреля позицията - изхаби си боеприпасите. Хората бяха скрити", спомня си командирът.

Боецът Андрей сподели, че е било тежко, когато врагът е нанасял удари от танкове по позицията.

"Давам команда за откриване на огън и той казва, че не може да вдигне глава. Тогава казвам, че всичко е наред, потърсете пролука. Веднага след като настъпи тишина, боецът просто излезе от позицията, ударих го два пъти с гранатомет и това е“, каза Дмитрий.

Командирът каза, че щурмът е извършен от обучени бойци, които знаят как да контролират пространството. Въпреки това, според него, благодарение на общите усилия защитниците са успели да отблъснат атаката.

„Поделението беше попълнено от доброволци, които по зова на сърцето си хванаха оръжието, за да прогонят врага от нашата земя. Тази мотивация дава сили за продължаване на борбата“, съобщиха от пресслужбата на главнокомандващия на ВСУ.

Наскоро в мрежата бяха публикувани кадри от унищожаването на руски танк Т-90М "Прорив". Изтребителите за въздушно разузнаване казаха, че "да го оставят в работно състояние" би било грях.

Държавната гранична служба разказа за съвместна битка с бойците на въоръжените сили на Украйна срещу нашествениците, продължила около 10 часа. Защитниците успяха да отблъснат вражеското нападение в посока Авдеевка, въпреки химическата атака.


Превод: БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук