Според войници от специалните сили „Карлсон“, прецизната координация и нападателни умения на украинските защитници са помогнали да започне деокупацията на левобережната част на Херсонска област.

Въоръжените сили на Украйна продължават метър по метър да освобождават украинската земя от въоръжените сили на Руската федерация, пише Фокус. По-специално, в събота, 3 декември, бойците от доброволческия отряд за въздушно разузнаване „Карлсон“ публикуваха видео с първото украинско знаме, монтирано на левия бряг на Днепър в Херсонска област.

„Този ​​банер беше издигнат от войниците от специалната част „Карлсон“ - това ще стане трамплин за деокупацията на левия бряг на Херсонска област! Операцията беше успешна и всичко това благодарение на прецизната координация и нападателни умения на момчетата. Всичко ще бъде Украйна!" - гласи надписът под видеото на украинските защитници във Фейсбук.

За какво населено място става въпрос, спецчастите не уточниха.

Въпреки факта, че Херсон беше освободен от руските нашественици през ноември, въоръжените сили на Руската федерация продължават да тероризират цивилното население, обстрелвайки града от левия бряг. Руският външен министър Сергей Лавров сравни Херсон и Сталинград, опитвайки се да обясни защо Русия продължава да обстрелва украинския областен център, въпреки че го смята за "своя територия".

"Е, град Сталинград също беше наша територия. И ние победихме германците там, и ги победихме толкова много, че те избягаха оттам", отговори дипломатът на въпрос на журналиста от Асошиейтед прес Харет Морис.

По време на окупацията на Херсон руснаците се гаврят с местното население. След деокупацията в областния център са открити пет стаи за изтезания и още четири в Херсонска област. Украинците са били затваряни там, бити, измъчвани с електрошок, разпитвани и заплашвани със смърт.

Превод: БЛИЦ
 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук