България е една от страните, които ще се включат в новосформирания Алианс на отбранителните индустрии. Това става ясно от традиционното вечерно видеообръщение на украинския президент Володимир Зеленски. 

"Проведе се първият форум на отбранителната индустрия. Много успешен", отбеляза Зеленски. 

"И това вече не е просто амбиция или перспектива, това е потенциал, който вече се реализира. В момента, трябва да бъдем честни, Украйна е получател на помощ за сигурността. Но страната ни може и ще стане донор на глобалната сигурност. По-специално, благодарение на нашата отбранителна индустрия.

Извънредно от Киев: Зеленски обяви създаването на грандиозен отбранителен съюз!

Според държавния глава компаниите са били представени от 19 държави, сред които:

САЩ;
Великобритания;

Германия;

Швеция;

Дания;

Холандия;

Канада;

България;

Австралия;

Белгия;

Литва;

Латвия;

Естония;

Чехия;

Северна Македония;

Словакия;

Испания;

Хърватия;

Финландия.

Президентът каза още, че на форума украинските производители са успели да подпишат 20 документа с партньорски компании. С всяко споразумение и меморандум започва ново производство или укрепване на текущото сътрудничество.

„Общо повече от 250 компании взеха участие в нашия форум за отбранителна промишленост - и това е само първият подобен - и сред тях десетки украински компании“, отбеляза Зеленски.

Той изрази увереност, че Украйна ще се превърне в един от ключовите производители на оръжия и отбранителни системи в света. Това е потенциал, който започна да се реализира.

На форума изпълнителният директор на Baykar Халук Байрактар ​​заяви, че неговата компания ще инвестира 100 милиона долара в производството на дронове в Украйна. По думите му има планове да бъдат наети поне 300 души. Производството на дронове ще бъде самодостатъчно, екологично и взаимноизгодно за Украйна и Турция.

Превод: БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук