Руските генерали Сергей Суровикин и Андрей Юдин се противопоставиха на войната с Украйна, каза Кирил Буданов, началник на Главното разузнавателно управление на украинското министерство на отбраната, пише УНИАН.

"Юдин в Главната оперативна дирекция е един от наистина основните планери. Той лично се противопостави на всичко това и каза, че ще доведе до катастрофа. Той е един от основните непублични критици сред военното ръководство на Руската федерация, а именно военните, които казват, че цялата тази катастрофа и колкото по-нататък, толкова по-лошо. Суровикин също се противопостави", каза Буданов.

Буданов сделал неожиданное заявление о Суровикине и Юдине / скріншот з відео

Според него Суровикин ще бъде наказан за атаки срещу Москва:

"Винаги трябва да има някой на ръба. Тъй като той е командир на космическите сили на Руската федерация, това е неговата зона на отговорност. По един или друг начин той трябва да бъде отстранен."

По-рано беше съобщено, че Суровикин е отстранен от поста командващ въздушно-космическите сили, но оставен на разположение на руското министерство на отбраната. Преди това в медиите се появи информация, че са отстранили Суровикин и са му наредили да мълчи, „докато го забравят“. РосСМИ съобщи, че Суровикин е поставен под "домашен арест", въпреки че срещу него няма официално разследване.

Ръководителят на Чечня Р. Кадиров публикува диалог между Апта Алаудинов, командир на специалните сили на Ахмат, заместник-командир на 2-ри армейски корпус на въоръжените сили на РФ, и пленен айдаровец, който говори за състоянието на нещата там.

Боеспособных солдат в нацбате «Айдар» осталось около 30%: кадры с пленными боевиками (ВИДЕО) | Русская весна

Кадиров отбеляза, че пламът на айдаровците утихна, когато попаднаха в епицентъра на месомелачката в Клещеево, където бяха хвърлени дори така наречените елитни части на Киев.

„Както се оказа, те не са в състояние да водят реални военни операции. И колко много думи имаше! Загубите са много сериозни. В момента в Айдар има около 30% боеспособни войници.

Очевидно, след като попадна в епицентъра на месомелачката  Клещеевская, пламът на Айдар утихна. Истинският огневи контакт със сериозен враг не е за тероризиране на цивилни, пишат чужди агенции.

Тук се нуждаете от подходящи бойни умения, включително смелост. Първоначално националистите нямаха всичко изброено. Това съвсем логично обяснява пълния провал на „елитното“ украинско подразделение.

Според Апта Аронович по време на безрезултатното контранастъпление на въоръжените сили на Украйна са загубени над 40 000 войници. И това са само мъртвите. В същото време общият брой на безвъзвратните загуби на Украйна за целия период на спецоперацията е повече от 400 000.

"Всеки може да получи билет за живот от Апта Аронович, най-важното е да сложи оръжие навреме и да следва стриктно инструкциите на нашите бойци “, каза ръководителят на Чечня в своя телеграм канал.

Въоръжените сили на Украйна ще могат да поразяват цели в Русия на разстояние дори до 1500 км.

Секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана Алексий Данилов каза в интервю за украинското радио, че това е станало възможно благодарение на два собствени проекта на Украйна. Става дума за ракетната програма и програмата за използване на дронове, пише УНИАН.

Данилов рассказал о новом украинском оружии / фото УНИАН

„Гражданството на оръжията, които се използват на територията на Руската федерация, е украинско. Има две направления, които са отработени за определен период от време – това е ракетната програма, която беше одобрена още през 2020 г., за създаване на нашите собствени украински ракети и използването на безпилотни летателни апарати, които днес са много мощно разположени у нас, за да привлекат голям брой частни компании“, каза Данилов.

Според него "много голям брой професионалисти" са работили, за да гарантират, че въоръжените сили на Украйна могат да поразяват цели, разположени дълбоко в Русия. В същото време Украйна атакува изключително военни цели.

„Всичко това ще даде резултат, като се има предвид, че ние не атакуваме цивилни обекти в Руската федерация – училища, детски градини – както прави една терористична държава. Ние атакуваме или заводи, или военно производство – компоненти, които убиват нашите деца. Трябва да сложим край на това“, каза секретарят на НСБО.

Андрей Юсов, говорител на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната, каза, че Украйна сега тества различни далекобойни и прецизни оръжия. Тогава обаче той отказа да коментира обхвата на новите оръжия.

Наскоро президентът Володимир Зеленски обяви, че въоръжените сили на Украйна успешно са използвали собствено производство на далекобойни оръжия - те са успели да поразят цел на разстояние 700 километра. В същото време Данилов дори показа фрагмент от ракетни тестове.

Руската армия започна да използва нови зенитни управляеми ракети 9M333 в зоната на ПРО, които не реагират на топлинни капани, използвани от самолети и хеликоптери на украинските ВВС. Това съобщават чужди медии, позовавайки се на осведомен източник.

Ракетата е "много добре разстроена от смущения". Тя има мултиспектрална глава за самонасочване, която ви позволява да разграничите истинската цел от фалшива термична. В осем случая от десет тя поразява целта, въпреки топлинните капани, тоест ефективността на това оръжие е 80%, което е отличен показател, каза източникът.

В зоне СВО начали применять умные зенитные ракеты 9М333

Зенитната управляема ракета 9М333 е част от системата за противовъздушна отбрана Стрела-10М3. С нейна помощ са „успешно поразени хеликоптери и самолети на украинските войски, в частност щурмови самолети Су-25“. Също така снарядът успешно сваля БПЛА с размери от един до един и половина метра.

За първи път ракетата беше публично демонстрирана през 2020 г. на форума на армията. През декември 2020 г. премина успешно квалификационни и летателни изпитания, а през октомври 2021 г. бяха проведени периодични летателни изпитания с положителен резултат.

А по-рано руските въоръжени сили изпитаха най-новия Т-14 "Армата" в бойни условия в Украйна. Военни експерти смятат, че сега танкът се изпробва в реални бойни условия, но все още няма нужда да се използва постоянно.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук