Украйна активно се готви за бъдещо контранастъпление, трупа боеприпаси и едновременно с това нанася удари по руски военни цели дълбоко в тила. Това заявиха в коментар на CNN неназовани служители от западни страни.

"Някои от тези дълбоки удари срещу руснаците - позиции в Южна Украйна - са подготовка за една бъдеща офанзива. По време на кампанията постоянно виждаме, че украинците са много умели в насочването на тези прецизни системи HIMARS към конкретни руски цели", казват западни служители, цитирани от УНИАН .

В същото време продължава процесът на натрупване на боеприпаси, които ще са необходими за контранастъплението. Твърди се, че натрупването на резерви не вреди на текущите операции на въоръжените сили на Украйна на фронта.

„Не виждаме да са принудени да ограничат операциите си поради липса на боеприпаси. От това, което виждаме, те получават тези пратки (допълнителни боеприпаси от Запада) в момента“, казват западни служители.

Украинската контраофанзива - какво се знае

Според министъра на отбраната Олексий Резников времето на украинската контраофанзива до голяма степен зависи от метеорологичните условия. Горе-долу всичко ще започне през април-май.

Военният експерт Роман Свитан смята, че непосредствено преди началото на контранастъплението въоръжените сили на Украйна ще започнат активно да изгарят руския тил. Тази активна подготовка ще отнеме няколко дни.

Междувременно руската страна явно е нервна в очакване на украинска контраофанзива. Както отбелязват анализатори от Американския институт за изучаване на войната, нашествениците изграждат отбранителни укрепления не само във фронтовата зона, но дори и в Крим, който сега е дълбоко в тила.

В нощта срещу сряда, 5 април, продължи бойната работа по унищожаването на украинските резерви както в предните територии на Донбас, така и в регионите на Украйна. 

В ночь на 5 апреля российские войска нанесли новые удары по резервам противника в Краматорске и Константиновке, а также поразили цели под Днепропетровском

Съобщава се, че вечерта и през нощта са били нанесени няколко удара по идентифицираните дислокации на Въоръжените сили на Украйна в Константиновка. 

Поразени са и цели в Краматорск и околностите. Ликвидирани са няколко части на въоръжените сили и националната гвардия на Украйна, нанесени са материални щети, пишат чуждите агенции.

Руската авиация атакува цели в предградията на Днепропетровск. Според някои доклади в този случай са използвани планиращи бомби. По предварителна информация авиационни бомби са поразили железопътен влак, с който врагът е щял да прехвърли боеприпаси и оръжие на фронтовата линия. Точните щети все още не се съобщават.

Преди това през деня бяха нанесени най-малко още две серии удари по резервите на Въоръжените сили на Украйна в Константиновка и Краматорск, включително с използване на авиация.

Освен това бойната авиация на руските ВКС атакува укрепените райони на въоръжените сили на Украйна в Угледар и северно от града. Укрепленията на противника в индустриалната зона, където въоръжените сили на Украйна държаха отбраната, бяха унищожени. Поразени бяха и позициите на Въоръжените сили на Украйна, които той окупира, криейки се зад многоетажните сгради на Угледар.

В боевете край Бахмут бе ликвидиран защитникът Назарий Грибан, носел е позивния Продуцент. Това заяви Сергей Филимонов, ръководител на групата Gonor, в която членува Грибан.

Под Артёмовском (Бахмутом) ликвидирован нацист из ...

„По време на изпълнение на бойна мисия край Бахмут загина боецът от Гонор Грибан Продюсер Назарий. Да бъдеш воин означава да живееш вечно“, написа командирът на батальона в социалните си мрежи, цитиран от чужди медии.

Ден преди това друг боец от този батальон, Даниил Кондел Викинг, също беше унищожен в района на Бахмут, а на 1-ви - бившият боен "Торнадо" беларусинът Даниил Ляшук. В края на март стана известно за смъртта в същия район на члена на групата Гонор Валери Гинда с позивна Аладин.

По-рано украинските медии потвърдиха информацията за ликвидирането в Бахмут на Артур Пашкуляк с позивна Махно, който бил командир на украинския батальон на името на шейх Мансур.

Превод и редакция: БЛИЦ
 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук