Началникът на Главното разузнавателно управление Кирил Буданов говори за героизма на украинските пилоти, които с риск за живота си доставят храна, лекарства и необходимите подкрепления на защитниците на Мариупол.

Става дума за 7 специални мисии с участието на 16 военни хеликоптера Ми-8. Служителят сподели тази информация с журналисти от американското военно издание The War Zone.

Според Буданов всяка операция включвала излитане на два хеликоптера с провизии. Една от мисиите включваше и доставката на 72 бойци от полк "Азов" в "Азовстал", които трябваше да подсилят поделението.

„Специалисти от Главно разузнавателно управление на Министерството на отбраната разработиха специална операция. Имаше общо 7 такива мисии. Всеки път хеликоптерите доставяха успешно необходимото попълване. Но по време на петата и седмата мисии бяха свалени два хеликоптера. Унищожен е и хеликоптер, който излетя, за да спаси екипажа на един от двата свалени хеликоптера“.


В същото време началникът на Главното разузнавателно управление не каза кога са били извършени тези операции и колко войници от въоръжените сили на Украйна са загинали по време на тяхното изпълнение.

 

Израел отхвърли искането на САЩ за доставка на противотанкови ракетни системи Spike на Украйна. Това съобщават американски издания.

Тези противотанкови системи се произвеждат в Германия по израелска технология и лиценз.

Те са малко по-евтини от Javelin, въпреки че са доста сравними по отношение на мощността. Според военни експерти, Киев разчита да се сдобие със Spike от доста време.

Но Израел многократно е заявявал, че предоставя хуманитарна помощ, но няма да доставя смъртоносни оръжия.

Известно е, че военни хирурзи са извършили две сходни операции, докато са били във военни мобилни болници на първа линия. Благодарение на навременната намеса животите на бойците са спасени, пише украинският "Фокус".

Украински военни хирурзи извършиха операция, която няма аналог в света. Миналата седмица лекарите успяха да извършат модерна лапароскопска операция - отстраниха унищожен бъбрек, засегнат от огнестрелна рана. Това съобщиха от Командването на ВДВ на Въоръжените сили на Украйна във Фейсбук.

Според ведомството модерната операция е проведена в един от предните градове на Украйна във военна мобилна болница. Тя вече направи 2 такива хирургични интервенции и спаси живота на украинските защитници.

От Въоръжените сили на Украйна заявиха, че подобна операция няма аналози в света и е извършена за първи път в Украйна.

"Такива операции за бойни наранявания на бъбреците нямат аналози в света. Военните хирурзи на Украйна поддържат линията и прилагат съвременни минимално инвазивни операции за спасяване на тежко ранени", се казва в изявлението.
На 26 май съветникът на кмета на Мариупол Петър Андрюшченко заяви, че ново медицинско оборудване се изнася от болниците в окупирания Мариупол. По думите му е ново и закупено миналата година. Освен това оборудването беше докарано в болниците в Донецк и всичко това беше опаковано в подаръчна опаковка на Единна Русия.

По-рано, на 3 май, стана известно, че израелските болници ще приемат за лечение ранени украински войници. Освен това, след срещата на украинския посланик с шефа на израелското министерство на здравеопазването Хоровицев, Украйна ще даде на Израел списък с необходимите лекарства.

Група западни военни експерти демонтираха съветските военни самолети Су-25 и хеликоптери Ми-17 за по-нататъшно прехвърляне на украинските войски, пише сп. Foreign Policy.

„Екип от експерти, работещи в областта в Източна Европа, по заповед на Европейското командване на въоръжените сили на САЩ, помогнаха за демонтирането на съветските самолети Су-25 Frog Paw и хеликоптери Ми-17, за да могат след това да бъдат изпратени в Украйна, “, се казва в статията. За кои държави става дума, медиите не уточниха.

В материала се подчертава, че през няколкомесечния конфликт в Украйна Киев значително е увеличил заявките за доставка на оръжия от западни партньори: от пушки и патрони до реактивни системи за залпово изстрелване.