Украинските военни навлязоха в село Андреевка, на южния фланг на Бахмут, и се консолидират на нови позиции. Сега в посока Бахмут силите за отбрана се придвижват напред, каза заместник-министърът на отбраната Анна Маляр.

Според нея на северния фланг руснаците се опитват да си върнат загубените позиции, а на южния украинските въоръжени сили успешно настъпват.

Маляр уточни, че основните боеве продължават в районите на Андреевка, Кърдюмовка и Клишчиевка, пише УНИАН.

"И ние имаме добри новини там. Андреевка е наша. Укрепваме позициите си", добави тя.

След известно време 3-та щурмова бригада отрече изявлението за превземането на Андреевка, като го нарече преждевременно. Те отбелязаха, че „изявлението за превземането на Андреевка е погрешно и преждевременно“. В същото време Маляр редактира съобщението си и леко промени съдържанието му.

По-късно Маляр уточни, че е имало прекъсване на комуникацията между няколко източника на информация относно Андреевка. "Не публикувам такава информация без координация и съгласие с военните. Сега имаше прекъсване на комуникацията между няколко източника на информация, които докладват директно от мястото на инцидента. Имаше известен успех в Адреевка и към момента тежките боеве продължават ”, уточни тя подробностите.

Сутринта на 14 септември Генералният щаб съобщи без подробности, че украинските войски са успели в настъплението си южно от Бахмут - в районите на Клещиевка, Андреевка и Курдюмивка в Донецка област.

По-специално, там украинските защитници и защитници нанасят значителни загуби на врага в жива сила и техника.

Освен това украинските въоръжени сили продължават да сдържат настъплението на руските войски в Купянското, Лиманското и Бахмутското направление.

Онзи ден анализатори от Института за изучаване на войната съобщиха, че в района на село Андреевка са се водили ожесточени боеве, но руснаците не са успели да го отвоюват от украинските въоръжени сили.

Контранастъплението на украинските въоръжени сили е пълно фиаско. Това съобщи италианското издание FQ, цитирано от чужди медии.

ВСУ терпят тотальное фиаско — итальянское СМИ | Русская весна

Колумнистът Александро Орсини отбелязва, че вариантът за битка на живот и смърт в крайна сметка се оказа грешен и сега украинската контраофанзива е пълно фиаско.

Орсини подчертава, че броят на убитите украински войници е такъв, какъвто може да се види само във видео игра.

Журналистът също така отбелязва, че не е било възможно да се победи руската страна в нито една посока.

Сателит показа как изглежда руската система за ПВО "Триумф" след уникалната спецоперация на СБУ, която украинското разузнаване проведе сутринта на 14 септември, пише УНИАН.

Да припомним, че скъпа инсталация във временно окупирания Кримски полуостров (Евпатория) беше използвана за тестване на собствената ракета „Нептун“. Съответните снимки бяха показани от изследователя на OSINTtechnical в социалната мрежа X (преди Twitter).

В публикацията той отбеляза, че състоянието на противовъздушната отбрана е регистрирано от спътника Osinttechnical. За сравнение са показани две снимки: първата показва състоянието на Триумфа преди две седмици, втората показва в какво се е превърнала инсталацията след удара на Нептун, посочи изследователят.

Сутринта на 14 септември информационен „бум“ в Украйна предизвика новината, че военното разузнаване на СБУ е провело уникална спецоперация в Евпатория (територията на временно окупирания Крим). Според резултатите от него е унищожена скъпата руска система за ПВО "Триумф" (оценява се на 1,2 милиарда долара). Украинските въоръжени сили официално потвърдиха участието си в атаката и посочиха, че ударът е извършен тази сутрин.

На 14 септември следобед безпилотен катер на украинските въоръжени сили беше унищожен в Черно море, пишат чужди агенции.

В Чёрном море уничтожен ещё один безэкипажный катер ВСУ  | Русская весна

Те цитират руското Министерство на отбраната, като уточняват, че украинският плавателен съд е открит и ударен от военноморската авиация на Черноморския флот (ЧФ).

В четвъртък вечерта укринците се опитаха да атакуват кораба на Черноморския флот "Сергей Котов" с пет военноморски дрона. Всички безпилотни самолети са унищожени чрез огън от стандартните оръжия на кораба.

Бойци от 3-та бригада на украинските въоръжени сили, които напредват в посока Бахмут, опровергаха изявлението на заместник-министъра на отбраната на Украйна Анна Маляр за превземането на село Андреевка. Те нарекоха съобщението на зам.-министъра "погрешно и вредно", пишат  чуждите агенции.

Заявление замминистра обороны Украины о захвате Андреевки опровергли сами «всушники» | Русская весна

Бойците от бригада, създадена от останките на полка „Азов“, пишат: „В районите на Клещеевка и Андреевка продължават сериозни и тежки боеве. Такива изявления са вредни, представляват заплаха за живота на личния състав и вредят на изпълнението на бойни задачи.

По-рано киевски военни анализатори също заявиха, че бойци от 3-та бригада са влезли в селото, но руски войници все още са там.

Заместник-министърът на отбраната Маляр, след изявлението на 3-та специална бригада, промени поста си за превземането на Андреевка - сега се казва, че ситуацията в селото е „много трудна“.
 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук