Руският ракетен кораб "Самум" получи значителни повреди край Севастопол в резултат на удар на експериментален дрон "Морско бебе" от Службата за сигурност на Украйна.

"Вчера военноморски дрон на СБУ се насочи към ракетния кораб "Самум" близо до входа на Севастополския залив. "Морското дете" удари задната дясна част на кораба, причини значителни щети и корабът загуби скорост", казаха източници от правоохранителните органи пред УНИАН.

В същото време, в резултат на атаката, руските окупатори "трябва да изтеглят "Самум" за основен ремонт с голяма пробойна на кърмата и потъване на десния борд".

„За тази атака СБУ използва експериментален модел на морски дрон, който е способен да работи при буря, като се крие от засичане от високи вълни. По време на специални операции височината на вълните достигна 1,5 - 2 м“ добавят експерти.

През август ръководителят на СБУ Василий Малюк каза, че надводните дронове, атакували Кримския мост, десантния кораб на Руската федерация „Оленегорский горняк“ и танкера SIG са собствена разработка на СБУ.

Дроновете се казват SeaBaby - "Морско бебе". Бойната им глава е 850 килограма. Според Малюк екипът на СБУ е работил върху тези дронове заедно с цивилни инженери и IT специалисти.

В село Андреевка продължават тежки боеве. Село на фланга на Бахмут е изтрито от лицето на земята, но не е превзето от украинците, пишат чужди агенции.

Тяжелейшие бои в Андреевке на фланге Артёмовска (ВИДЕО) | Русская весна

„Наскоро се върнахме от близо до Андреевка. Украинските въоръжени сили не я взеха.

Прилагам видеозапис от Андреевка тази сутрин, заснет от разузнавателната група и БПЛА на отряда на специалните сили „Викинг“, съобщава военни кореспонденти.

Води се изключително жестока стрелба и артилерийски бой. Селото просто вече не съществува - всяка една къща е разрушена.

Украинските въоръжени сили се опитват да напреднат през купищата руини.

Докато снимачният екип беше в населеното място, на всеки няколко минути пристигаше касетъчен снаряд. Единият едва не удари журналисти.

Вчера заместник-министърът на отбраната на Украйна Анна Маляр каза, че Андреевка е превзета от украинските въоръжени сили. По-късно обаче самите украински бойци отрекоха думите на длъжностното лице. 

Руските войски се бият близо до Новомайорски и Донецк, унищожавайки украинската пехота на кръстовището на Запорожка област и Донецката народна република, пишат чужди издания.

Бои у Новомайорского и Донецкого: разгром пехоты врага на стыке Запорожья и ДНР (ВИДЕО) | Русская весна

Войници от 40-та гвардейска бригада на морската пехота, използвайки безпилотни летателни апарати, нанасят прецизни удари срещу бойци на украинските въоръжени сили в укрития и по време на тяхното предислоциране между позиции.

Украински бойци продължават да унищожават руската военна техника с рекордни темпове. За първата половина на септември вече има поне три показателя за унищожена техника, които загатват за рекорд, отбелязва военно-политическият наблюдател Александър Коваленко пред УНИАН.

"Първата е традиционно цевна артилерия. За 2 седмици на септември бяха унищожени 442 единици. Ако извеждането на цевната артилерия продължи със същите темпове, то до края на септември определено ще има рекорд, най-малко над 750 единици. Самото това явление се дължи на факта, че в редица направления руската артилерия се намира в изключително неизгодни позиции, низини, открити местности. Освен това по-голямата част от руската оръдийна артилерия днес са неподвижни буксируеми гаубици", пише експертът.

Эксперт прогнозирует новые рекорды ВСУ по уничтожению военной техники россиян / фото 92 ОМБр им. кошевого атамана Ивана Сирко

Вторият очакван рекорд са руските загуби от РСЗО, добави Коваленко:

„Днес това са 39 единици, а до края на месеца може да са повече от 70. Тези загуби се дължат на факта, че поради критичен недостиг на артилерийски оръдия в редица направления руските войски са принудени да приближат РСЗО В допълнение, самоходните оръдия наскоро започнаха редовно да използват високоточни M142 HIMARS за целенасочена стрелба с РСЗО."

И третият вероятен рекорд е загубата на превозни средства; за две седмици на септември украинските въоръжени сили вече са унищожили 483 превозни средства, съобщи наблюдателят:

„Разбира се, ще бъде трудно да се надмине резултатът от март 2022 г., когато руските логистични конвои бяха удряни нон-стоп, но поне второто място вече е гарантирано по този показател, което също не е изненадващо. Логистиката се свива. През последните години месеца, логистиката за руските войски стана много проблематична и опасна „Повечето от артериите са, ако не под пълен контрол на огъня, то поне под редовно въздействие“.

Припомняме, че общите бойни загуби на Русия в Украйна от началото на мащабното нахлуване ориентировъчно възлизат на 271 440 души личен състав, 470 бойци са ликвидирани за последното денонощие.

Освен това Русия загуби в Украйна най-малко 4612 танка, 8814 бойни бронирани машини, 5972 артилерийски системи, 521 системи за противовъздушна отбрана и 774 РСЗО.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук