Главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни в интервю за журналиста Дмитрий Комаров каза, че уважава началника на Генералния щаб на въоръжените сили на Руската федерация генерал Валерий Герасимов, тъй като той е силен , коварен и непредвидим враг. 

Според командира такъв враг не трябва да се подценява, пише украинският Фокус.

Залужни призна, че постоянно изучава публикациите на Герасимов и се интересува от мнението му като военен.

„В Русия има един човек, един военачалник, когото постоянно чета, интересува ме мнението му като военен“, каза главнокомандващият.

Според него украинските военнослужещи трябва да разберат, че Герасимов е силен враг, който трябва да бъде "уважаван в името на победата".

"Той е силен, той е коварен, той е непредсказуем. С една дума, той е силен враг, който трябва да бъде уважаван. Дори уважението е в името на победата", каза Залужни.

По време на разговора Залужни беше помолен да коментира изявлението на руския президент Владимир Путин, който миналия февруари призова украинците да вземат властта в свои ръце. В тази връзка украинският главнокомандващ каза, че лично не се интересува нито от неговата реч, нито от изявленията му.

„Не ме засягаше, така че просто не му обръщам внимание“, отговори командирът.

Валери Залужни в интервю за британския вестник Time през септември миналата година призна, че е израснал с руската военна доктрина и смята Герасимов за най-умния човек. В кабинета си украинският главнокомандващ все още пази събраните съчинения на руския генерал.

Главнокомандващият въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни сравни войната в Украйна със събитията от Първата и Втората световна война. Според него мащабите на сегашните бойни действия и особено по количество боеприпаси са съпоставими със световните войни през 20 век.

Превод: БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук