Комбинацията от ориз и сушени плодове е характерна за много световни кухни, но тя рядко се изпълнява в тиква, както е в тази традиционна арменска рецепта, пише Menumag.bg.
Необходими продукти за 4 порции 

1 по-малка тиква
4 с. л. масло
1 ч. ч. ориз
1 ч. л. канела
100 гр. стафиди
100 гр. сушени смокини
100 гр. сушени кайсии
100 гр. сушени сини сливи
1 дюля или зелена ябълка, нарязана на малки кубчета
½ ч. ч. нарязани бадеми
100 г мед


Начин на приготвяне

1. 
На тиквата се отрязва капаче, издълбават се семките и нишките и се намазва с масло. Слага се във фурната на 180˚ С за 40 мин.

2. През това време в останалото масло се слагат измитият ориз, канелата, сушените плодове и дюлята. Налива се 1 ч. ч. вода, слага се щипка сол и сместа се оставя да къкри, докато се абсорбира водата.

3. Бадемите се запичат. Оризът се сипва в запечената тиква. Ако в тиквата не се е събрала течност, се налива още ½ ч. ч. гореща вода и се добавят бадемите. Запича се за още 20 мин. Сервира се нарязана на парчета заедно с плънката.