Молекулярни биолози от Съединените щати успешно "препрограмираха" имунни клетки за първи път и ги принудиха да унищожат тумор в гърдите на жената и всичките негови метастази. Жената е живее вече 22 месеца след лечението и няма рецидиви, се казва в статия, публикувана в списание Nature Medicine.

"Ние стоим на прага на нова велика революция в борбата срещу рака - сега ние имаме възможността да "прицелваме" имунната система към борба с най-различни мутации. Скоро лекарите ще могат да се справят с тези видове рак, които са били считани за нелечими поради факта, че те могат лесно да се натрупват нови мутации", коментира откритието Ласло Радван, онколог в Университета на Торонто. 

През последните години, молекулярни биолози и лекари започнаха да възлагат големи надежди на т.нар имунотерапия в борбата с рака, алергиите, диабета и други нелечими досега заболявания. Тя е много проста по същество - учените се опитват да "насъскат" човешкия имунитет срещу раковите клетки, като използват различни антитела, живи микроби и много други необичайни "примамки".

Как точно е била излекувана напълно от рак на гърдата 49-годишна пациентка на смъртно легло четете подробно в jenata.blitz.bg