Специалният посланик на Световната здравна организация (СЗО) д-р Дейвид Набаро е похвалил Швеция за въвеждането на меки ограничения като част от борбата срещу пандемията от коронавируса. Той е заявил това в интервю за радио Magic.

Според неговите думи, шведската стратегия за борба с коронавируса трябва да стане пример за другите страни в дългосрочен план. Той е отбелязал, че ключът към победата над COVID-19 се явява доверието между властите и населението. „В Швеция правителството се оказа способно да се довери на обществото, а обществото - на правителството“, пояснил е Набаро.

Той е нарекъл подхода на властите в тази страна към борбата срещу разпространението на коронавирус верен и правилно възприет от населението. Според Набаро, Швеция разчита на добросъвестността на своите граждани и не налага строги карантинни мерки. Същата политика трябва да се следва от други страни в бъдеще. Според специалния пратеник на СЗО строгата карантина е „груб инструмент“, който сериозно засяга доходите на хората и малкия бизнес.

По-рано шведският финансов министър Магдалена Андерсон заяви, че отказът на страната от карантина по време на пандемията дава на страната нова полза: той не само е позволил да се забави спадането  в БВП, но и е предоставила на кралството възможност за пълно рестартиране на икономиката. Така че, според най-новата прогноза за шведската икономика, нейният БВП тази година ще спадне с 4,6%, а през 2021 г. ще нарасне с 4,1%.

Превод и редакция: БЛИЦ