Зачестяват случаите на краста и острици в детските градини. По 2-3 деца седмично се появяват с краста и това разпространение е през детските градини. За това алармира началникът на Клиниката по дерматология и венерология в УМБАЛ „Токуда“ проф. Здравка Демержиева, цитирана от „Телеграф“.

Според нея това е колкото неприятно, толкова е и положително, защото крастата е една от най-хубавите кожни болести, тъй като се лекува само за три дни със съответната терапия.

„Неприятното е, че пациентите, докато се мажат, не бива да се къпят три дни, стоят и с едни и същи дрехи. Изкъпването става на четвъртия ден“, обясни тя.

По думите й лошият елемент в случая е, че през това лечение трябва да преминат всички членове на семейството, като трябва да започнат да се мажат в един и същи ден. В противен случай има риск отново да се заразят и да се наложи пак да се мажат и изолират за няколко дни. 

Заразяване

Заразяването с краста може да стане както при посещение в хотели, така и в детските градини. „Между децата избухват малки епидемии и това нещо се разнася по къщите, но не е нещо, което е суперпритеснително“, смята тя.

Проф. Демерджиева обясни, че крастата е паразитно заболяване. Тя се дължи на един вид кърлеж, който е само между хората, той няма нищо общо с краста по кучетата или по други животни.

„Кърлежът копае тунели под епидермиса. Това се случва основно през нощта, когато кожата е затоплена и тогава женската снася и нейните яйца под кожата и това причинява нощния сърбеж“, обясни специалистът. Тя коментира, че заболяването трудно се диагностицира, защото кърлежът се маскира под най-различни шапки.

Има 7-8 диференциални диагнози и понеже алергиите са доста чести, затова диагностиката не е никак лесна. Когато акцентираме на нощния сърбеж, вече нещата започват да си идват на мястото“, посочи тя и добави, че може да се заразим дори при ръкуване, ако по ръката на човек има акари. Също лесно се лекуват и остриците, въпросът е да има адекватна диагностика.     

Усложнение

Разчесването не убива кърлежите, а обикновено по този начин се вкарва вторична инфекция. „През ноктите влизат и допълнително бактерии, които да усложняват картината при крастата“, заяви тя.

Дерматологът поясни, че до прием на антибиотик се прибягва само при наличието на усложнение. „Има таблетки, които са малко токсични, има и локални средства. Когато става дума за деца, се предпочитат локалните средства, макар че са малко неприятни, но не са токсични“, заяви проф. Демерджиева.

Специалистът: Мийте си ръцете

В битката с инфекциите има само един лек - честото миене на ръцете, заяви дерматологът проф. Здравка Демерджиева. Глистите, които също се срещат в забавачките, например стимулират имунната система на децата.

„Има полза от екосистемата, в която ние се развиваме, и засилват имунитета“, обясни тя. За лечението трябва да се дадат антипаразитни медикаменти. Стана ясно още, че остриците и глистите са различни неща, а тенията е по-опасна от тях. 

Бум на въшки сред децата

Бум на главови въшки има в детските градини. При русите дечица те се откриват изключително трудно, защото гнидите са тъмни, докато върху тъмната изглеждат сиви и се виждат по-лесно.

„Няма значение дали си чист или не, няма застраховани. Чистите са по-податливи на лесна зараза, а най-лесно се заразяват децата, защото кожата им е по-тънка“, заяви проф. Демерджиева. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук