Повече от 200 милиона души са били заразени по света с коронавирус от началото на пандемията с първите установени случаи в Китай. Жертвите са над 4 257 000. 

Франс прес обобщава официалните данни, получени от отделните държави, но според изчисленията на Световната здравна организация реалният брой на починалите може да е два или три пъти по-висок. Генералният директор Тедрос Гебрейесус настоя по-богатите страни да спрат прилагането на трета, подкрепяща доза от ваксините срещу Covid -19, докато не бъде постигнат минимален праг на имунизираните във всяка страна:

"Нуждаем се от спешна промяна в посоката, като насочим по-голямата част от ваксините към страните с по-нисък стандарт, вместо, както е в момента, към по-богатите страни. Ето защо Световната здравна организация призовава за мораториум върху прилагането на трета допълнителна доза поне до края на септември, за да бъде осигурена имунизацията на най-малко 10 процента от населението на всяка страна."

От Белия дом отхвърлиха призива на Гебрейесус, като подчертаха, че Съединените щати са дарили повече ваксини, от която и да е друга страна.
В Израел не изключват варианта до края на месеца в страната да има нов локдаун. Премиерът Нафтали Бенет призова хората над 60 години, които все още не са ваксинирани с трета доза, да бъдат особено внимателни през следващите седмици.

Турските власти обмислят въвеждане на PCR-тестове за неваксинираните лица за влизане на определени обществени места като кина и театри, при пътувания с междуградски автобуси и самолети.

Русия е ваксинирала срещу Ковид-19 38,9 милиона души, около 27 процента от населението, съобщи здравният министър Михаил Мурашко, но не уточни дали данните се отнасят за ваксинираните с една доза или тези със завършен цикъл на имунизация.

За първи през последните дни Китай съобщи за намаляване на случаите на местно заразяване с коронавирус. Според здравните власти ситуацията с разпространението на инфекцията в страната до голяма степен е контролируема, но е възможно да се появят нови огнища и засиленото наблюдение трябва да продължи.

Според световния брояч броят на заразените към 19:00 часа на 5 август 2021 са 201,277,013, от които 15,788,680 са активните. Жертвите до този момент са 4,275,166.