Проблемите с гениталния пролапс (отпускане), вагиналната сухота и инконтиненцията (напикаването) се увеличава заради застаряващото население в нашата страна. Тези проблеми настъпват и при тежки операции в малкия таз. Затова броят на българките с такава патология нараства застрашително с всяка година.


Лечението за тези жени не е лукс, то е необходимост. Един от иновативните методи за лечение в гинекологията е фотон-лазерът. В България фотон-лазерите са десетина и с тях работят акушер-гинеколози от няколко центъра в страната. Своя опит в иновативните лазерни процедури сподели пред българските си колеги италианският акушер-гинеколог проф. д-р Марко Гамбачиани.      

- Проф. Гамбачиани, какви са мащабите на урогениталните проблеми?

- 80% от жените в менопауза навсякъде по света страдат от урогенитални проблеми, вагинална атрофия, инконтиненция, болки, сърбеж, парене. Това означава, че при осем от десет жени някой от тези проблеми е налице. Те се срещат при 50% от жените на възраст от 50 - 55 г. и при 20% от по-младите.

Инконтиненция е всяко неволно изпускане на урина, което се случва при рязко покачване на коремното налягане: кашляне, кихане, физическо усилие, спорт или леко изтичане на урина при слабо натоварване и т.н. 

Има и друг вид инконтиненция при внезапни позиви за уриниране. Точно затова инконтиненцията ограничава изключително много начина на живот, намалява физическата активност, представлява хигиенен и социален проблем. Инконтиненцията е основен симптом при вагинална атрофия, наред с вагиналната сухота; паренето и сърбежа; загубата на еластичност и тонус, известна като хлабавост или синдром на вагинална релаксация; честите инфекции на пикочния мехур; болезнения сексуален акт; вагиналната болка.

Цялото интервю с Проф. Гамбачиани, четете в zdrave.to