Миналата седмица в Харков се проведе демонстрация пред сградата на Съвета за сигурност на Украйна. Там се събраха около 200 души. Зданието бе охранявано плътно от полицаи. Впрочем, необходимост от полицейския кордон нямаше – на демонстрацията бяха дошли полугладните изморени работници на умиращия Харковски тракторен завод, а не въоръжени и организирани професионални демонстранти от редиците на доброволческите батальони или футболни ултраси.   
Служителите на завода настояваха следователят на областното управление на ССУ Владислав Капля да разблокира сметките на завода и да прекрати наказателното дело срещу генералния директор.  

Хората донесоха плакати с лозунги като: „Разблокирайте сметките!”, „Капля (капчица) лустрация!”, „Капля, ела при хората!”, „Ръцете долу от ХТЗ!”.
Работниците на завода вече трети месец не получават заплата. В завода цари анархия, той е на границата на банкрута и закриването.
Но апогеят на абсурда на демонстрацията стана въпросът, който в сърцата на всички изкрещя отчаяна жена: „А в Европа знаят ли, че искат да ни закрият завода?”.  

Отговорът на този въпрос е безмилостен, пише „Руская весна”. Именно Европа закрива ХТЗ. Именно въз основа на условията за Асоциация с ЕС повечето заводи в Украйна трябва да бъдат ликвидирани в рамките на деиндустриализацията, за да не създават конкуренция на европейските заводи, а и без това квоти за износ на украинската продукция никой няма да даде.

Междувременно официален Киев и украинските медии продължават да разказват за „вражеската Русия”. А на фона на това влакът за украинската промишленост бавно заминава: тези дни се появи информация, че руските хеликоптери вече ще се сглобяват с руски, а не с украински двигатели.