Политическият пиар Нидал Алгафари написа силен коментар по повод казуса с Кирил Петков и двойното му гражданство. Той даде пример със себе си и обясни защо Петков няма как да се е отказал от канадското си гражданство само с бележка пред нотариус. Ето какво още написа той: 

Приятели,
освен господин Кирил Петков, още хиляди очакват с трепет и надежда решението на Конституционния съд. И аз съм измежду тези хиляди. Десетки години търсим вариант при който да се отървем от придобито гражданство и все се попадаме на пречки.

Търсехме какви ли не варианти. Да се декларира волеизявлението ни пред нотариус, пред съд, пред външното ни министерство но уви не ставаше и не ставаше. Винаги ни се изтъкваше, че това не е работа на българската държава, а на другата. Постоянно ни сочат, че ако сме подали подобно волеизявление и отговорът на другата държава е НЕ, какво правим?

Много пъти съм получавал предложения за включване в изборния процес в България и винаги е трябвало да отклонявам поканите, защото няма как да се случи отказ от сирийското гражданство. Срещахме се с омбудсмана, с председателят на Народното събрание, с министъра на правосъдието с негови заместници и НЕ. НЕ. И пак НЕ.

Десетки сирийци, които живеят от десетилетия в България, женени или омъжени за българки и българи, децата им родени и израснали в България, не могат да придобият българско гражданство защото не могат да волеизявлят пред нотариус или друга институция. В Закона пише, че могат да придобият българско гражданство, само когато са се отказали от другото.

Затова, чакаме с нетърпение този казус. Може ли господин Петков да го стори по този начин, значи и всички други трябва да могат. Да се готвят нотариусите.