"Вървим към ескалация. Това е ясно очертана тенденция в конфликта. Би било изненада, ако има изненадани от обявеното решение за разполагане на руски тактически оръжия в Беларус. Това е поредната червена линия, която се пресича. Червени линии, които вече преминаваме по няколко наведнъж. Малко преди това Обединеното кралство обяви, че ще доставя снаряди с обеднен уран в Украйна".

Това смята дипломатът Любомир Кючуков, който е директор на Института за икономика и международни отношения и бивш заместник-министър на външните работи.

По думите му в момента подходът е инструментален и се свежда до повече оръжие - нито една от участващите в конфликта страни не се стреми към прехвърлянето му от военното към политическото поле.

"Отправяните предложения от Русия и Украйна не са предложения за преговори, а за капитулация на другата страна. Китайското предложение обаче е по-различно – то не поставя предварителни условия, настоява за примирие и в тези условия - за преговори", уточни Кючуков.

Според него признаването на териториалната цялост на Украйна в китайското предложение оставя възможност да се подкрепи руската позиция. Като позитивен възможен вариант дипломатът очерта това първо да се постигне примирие, а след това да се водят преговори, където обаче териториалният въпрос и гаранциите за сигурността на Украйна "най-вероятно ще останат за дълъг период нерешени".

"Протестите в Европа са протести срещу резултатите от войната, а не срещу войната като цяло. Все още в Европа липсват антивоенните настроения, които се помнят от 60-те и 70-те години в Западна Европа", категоричен бе дипломатът, цитиран от БНР. 

Според него няма основание да се мисли, че както Русия, така и Украйна търсят мир в момента.

"Те продължават да разчитат на военната победа. Рискът от прерастването на конфликта става все по-голям, включително като резултат от случаен инцидент", каза още той.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук