България е първа по смъртност заради мръсен въздух! Това показва доклад на Европейската сметна палата.

Всеки ден в Европейския съюз заради мръсен въздух умират повече от 1000 души. Жертвите са 10 пъти повече от тези при катастрофи, показва статистиката на Брюксел. България води в черната класация, следвана от Чехия, Латвия и Унгария.

 Основната вина за отровите, които задушават красивата ни татковина, е на корумпираните собственици на пунктове за Годишни технически прегледи, които срещу някои лев пускат с лека ръка бричките, които бълват облаци от вредни емисии. Същото важи и за камионите и автобусите.

След това трошките навлизат директно на улиците и булевардите, а от ауспусите им излиза катран. Катран, който се забива директно в дробовете на деца, жени, майки и бащи. Българи. Българи, които не заслужават да гинат невинни заради шепа рушветчии от ГТП-тата.

Германия, Франция, Италия, Испания, Гърция, Мексико и десетки други държави поетапно забраняват дизела, за да опазят здраво населението си.

Цунами от вехти дизели от Италия наводни автокъщите у нас

Подобна мярка заради икономическите реалности в България е мит. И сигурно ще се случи, но след има няма половин век.

Но държавата има златна възможност да направи нещо много по-резултатно и то още сега. Да прочисти вонящите на корупция бараки за годишни технически прегледи и да ги постави под строг контрол. А след това да забрани вноса на дизелови автомобили, които са на повече от 5 години. 

И без това на автопарка в България може да завиди половин Европа, а автокъщите са повече от болниците.

Крайно време е корумпираните притежатели на пунктове за ГТП да правят компания на олигарсите в следствения арест. Едните крадат от чистия въздух, а другите от данъците.

Затова заслужават да бъдат настанени за по няколко години в "хотелите" на "Майор Векилски" или "Развигор".

Ивайло КРАЧУНОВ
 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!