И бившият военен министър Николай Ненчев взе отношение по повод инцидента с наш МиГ-29, който падна по време на учение "Шабла 2021" в Черно море.


Именно по негово време бе извършен ремонтът на двигателите на тези изтребители, който бе съпътсван със скандал. Ненчев дори бе обвиняем по дело за неизпълнение на договора с руската компания РСК "МиГ". Ремонтът беше извършен в Полша. 

Тази година Ненчев бе окончателно оправдан.

"По отношение на инцидента с Миг-29, не изключвам нито една възможна хипотеза: техническа неизправност, пилотска грешка, включително диверсия и саботаж! Моля се за нашето момче!", написа в своя коментар Николай Ненчев.

От Атлантическия клуб пък поискаха незабавно спиране на всички полети с ремонтираните от РСК МиГ самолети МиГ-29 до изясняване на причините за инцидента.

Те настояха за стартиране на детайлна проверка на качеството на изпълнените ремонти на МиГ-29, като в нея бъдат включени и експерти от държави от НАТО и страни-партньори на Алианса.

По-рано днес от Министерството на отбраната съобщиха, че при изпълнение на тренировъчна задача над морската акватория на България, в рамките на тактическото учение с бойни стрелби "Шабла 21", самолет МиГ-29 от състава на българските ВВС е изгубил радиовръзка и е изчезнал от радарите в 00.45 ч.

Провеждането на учението е прекратено.