Експертът в борбата с тероризма Боян Чуков разви интересна версия във връзка с атентата в двете джамии в Нова Зеландия, при който загинаха 49 души. Според него Брентън Тарант не е истинският извършител.

"Няма как технологично да бъде извършен такъв атентат само от един човек", твърди Чуков. 

Ето какво пише още той на профила си във Фейсук:

"След обработване на редица алтернативни информационни сайтове в англоезичния сектор на глобалната мрежа може с достатъчна увереност да се твърди, че атаката срещу двете джамии в Крайстчърч, Нова Зеландия е планирана и извършена от компактно паравоенно подразделение. Версията за „терорист-единак“ не издържа на получените допълнителни факти и снимки.На някои от изложените в интернет снимки се виждат двама мъже въоръжени с автоматично оръжие. На снимката се вижда един от задържаните от местната полиция атентатор, който е цветнокож.

Като допълнение може да се цитира и турският президент Реджеп Ердоган, който изрази аналогично мнение, че терористичната атака в Нова Зеландия не е „индивидуален акт“. А Ердоган има под ръка MIT. Местната медия Maori News от 15-ти март в 6.50 PM (местно време) съобщи, че освен обявените публично инциденти в двете джамии е имало и престрелка около болницата на Christchurch. Няма как самостоятелно „терорист-единак“ да извърши всички тези действия едновременно в различни точки на града.

Терористичният акт в Christchurch постави началото на нов модерен технологичен подход, който вероятно ще се използва и в бъдеще. Освен камерата GoPro (екшън камера) Бренън Тарант използва по един нов креативен начин възможностите на социалните мрежи за да покаже кървавия хаос по света on-line.

Имате линк към видеото, което е от камерата на Бренън Тарант по време на стрелбата му в джамията в Нова Зеландия. Това видео вече е трудно да се намери в нета. На него ясно се вижда, че е налице очевиден видеомонтаж. При стрелбата от автомата излитат празните гилзи, но те не падат на пода. Те се "разтварят" във въздуха..."

Въпросното видео може да видите ето ТУК.