Русия все повече засилва атаките си срещу Европа. Германия, Великобритания, Франция, Австрия. Испания, Полша са се превърнали в ключова цел за руска намеса и влияние, поставяйки най-големите европейски икономики на "фронтовата линия на нова Студена война".

В Испания има разследване за руска намеса в Каталуния. Австрия постоянно е нащрек с шпионажа. Франция беше замразила 4 години външнополитическите си отношения. Наскоро излезе безпрецедентен доклад във Великобритания, че Москва е забъркана в референдума за независимост на Шотландия през 2014 г. „Газпром" постоянно подкопава Полша. Германия е на фронтовата линия на руските хибридни действия за намеса и влияние в Европа, пише Джон Кампфнер, журналист и старши сътрудник в RUSI Кралския институт за обединени услуги (RUSI). 

Германия е изправена пред различни опасности от Русия, които са концентрирани главно около киберсигурността, но в никакъв случай не се ограничават само до това. В статията се казва, че руският президент Владимир Путин "и това, което неговата усъвършенствана пропагандна машина са успели да постигнат, е да разграничат Русия от съветския комунизъм в Източна Германия". "Русия използва германски политически партии за постигане на своите стратегически цели. Подкрепата за двете крайности - "Алтернатива за Германия" (AfD) вдясно и "Левица" вляво... постоянно нараства в поддръжка и влияние в цяла Германия", пише Кампфнер.
 


Руските атаки започват да се насочват и към други по-малки европейски страни, на които те трудно отстояват. Кремъл си е взел на мушката от няколко години една балканска страна и член на ЕС - България.

Според местни анализатори, Москва и нейните тайни служби подбуждат протестите в страната, които продължават вече 1 месец. Те са насочени срещу проевропейската и пронатовска дясна управляваща партия ГЕРБ.

В подкрепа на хората по улиците се обяви президентът Румен Радев от опозиционната лява партия БСП, за когото се смята, че кандидатурата му за поста е съгласувана с руския генерал Леонид Решетников. Радев взима в екипа си други двама проруски възпитаници - бившите журналисти Елена Йончева и Иво Христов (на снимката отдолу).
 


През миналата година те стават евродепутати от българската левица, която е част от Партията на европейските социалисти (ПЕС). Още със стъпването си в длъжност Елена Йончева се обявява против санкциите на ЕС срещу Русия.

Самата тя е с руско потекло и обучение. Нейната майка Лариса е рускиня, а телевизионна журналистика завършва в Москва по комунистическо време. Според български анализатори, Йончева изпълнява план на руските тайни служби за компрометиране на България, като се използват правораздавателните системи на ЕС.

Прикривайки се под предлога за борба с корупцията, се цели да се отчужди България като тотално корумпирана и неизпълняваща европейските директиви. Така се слага клеймо, че е безправова държава с цел руските тайни служби да направят преврат и да поемат властта в страната.

Чрез "всенародни протести" се цели да се свали законно избраното правителство на проевропейския и пронатовски премиер Бойко Борисов от дясната партия ГЕРБ, който управлява за трети път България. Целта на руските служби е страната да излезе от ЕС и НАТО, и да увеличи своето влияние. Подобна игра Русия прилага в съседната на Българня - Сърбия."
 

Елена Йончева не се интересува от имиджа на България и на последствията от нейната антибългарска дейност. Тя има за цел да свали Бойко Борисов от власт и да увеличи руското влияние в нашата държава.

Затова български евродепутати планират да уведомят ръководствата на Европейската народна партия (ЕНП) и на Партията на европейските социалисти (ПЕС), че тази директива е на руските тайни служби, които използват органите на правораздаване за собствените си политически цели.

Двете централи трябва да вземат още предвид поставените насоки и задачи пред европейските прокурори от месец май за недопускане на изпозването на правосъдните органи за политически цели и за употребяването им в полза на руски интереси. Както и за компрометиране на демократични и антируски партии и техните ръководители.

Местни анализатори твърдят, че Елена Йончева е многократно използвана за изпълнение на задачи на руските тайни служби като се започне с повишаване на имиджа на сирийския диктатор Башар Асад с пари на руската външнотърговска банка VTB, за да се стигне чрез проруската опозиционна партия БСП до антибългарското и антисвропейското й присъствие в свропарламента.

Тя е стигнала до там. че да изисква от антикорупционната комисия на Испания определено политическо решение. Това трябва да се порицае, като й се потърси отговорност, защото е едно от доказателствата за нейната принадлежност към групата за изпълнение на руските стратегически цели. А именно, противозаконното използване на правосъдните органи на страни от ЕС за политически цели.

Подобен сценарий неодавна се разигра в Швейцария, където започна процедура по импийчмънт на главния прокурор на конфедерацията Михаел Лаубер заради нерегламентирани руски контакти. В държавата на банките се водят много дела свързани с Русия и швейцарците ги наричат накратко "трите М" - мафиоти, милиардери, министри.

Интересен случай е, че евродепутатката Елена Йончева е привлечена като обвиняема за пране на пари от българската прокуратура в качеството й на собственик и управител на дружеството "Офроуд", с чиито средства тя е имала право да се разпорежда, пише в местните медии.

Последно като журналист е работила във фалиралата частна телевизия ТВ7. Самата телевизия е била финансирана от рухналата частна банка КТБ на издирвания от прокуратурата в България бивш банкер Цветан Василев, криещ се в Сърбия. Държавното обвинение е установило, че през 2012 г. Йончева е направила съвместно дружество с офшорна фирма, която след това е внесла по сметките на новото дружество над 650 хил. лева (325 000 евро) именно от банката КТБ на издирвания банкер Цветан Василев преди финансовата институция да бъде докарана до фалит и да завлече спестяванията на десетки хиляди български граждани. Според прокуратурата в страната, Йончева е знаела, че изпира пари, които са били източени от КТБ в предходни години.

Натискът от Москва към София е на ниво политика, икономика, култура и религия. Ако днес някой продължава да обслужва руските хибридни действия и атаки, той трябва да се конфронтира с факта, че от 1 лв. в джоба на българина, 80 стотинки идват от ЕС. Руското влияние е смятано за „новото нормално" в Европа и само обединени можем да му се противопоставим! В противен случай рискуваме България да попадне в дълбока изолация от проевропейските и пронатовски държави.