Петима депутати, които са вписани или в миналото са били адвокати, са най-активните проводници на интересите на подсъдими босове, които имат най-голям интерес от унищожаването на Спецправосъдието.
 
Това са двамата съпредседатели на „Демократична България“ – Христо Иванов и Атанас Атанасов, както и тримата лидери на „Изправи се! Ние идваме“ Мая Манолова, Николай Хаджигенов и Татяна Дончева. Да видим тяхната професионална биография, свързана със съдебната власт и правосъдието.
 
Татяна Дончева е освободена от Висшия съдебен съвет като прокурор в Софийска градска прокуратура поради професионална непригодност. Предложението внася тогавашният главен прокурор Иван Татарчев. В разцвета на една от най-могъщите икономически групировки на Прехода – „Мултигруп“ – Татяна Дончева се оказва адвокат на корпорацията, ръководена от показно убития Илия Павлов.


 
Като народен представител от БСП, Татяна Дончева става известна със скандалната поправка в Наказателния кодекс, известна като „Ванко 1“. Текстът позволява на осъдения за сутеньорство пловдивски рапър да избегне по-голяма присъда, тъй като Народното събрание драстично намалява наказанието за принуждаване към проституция.
 
Последните години Дончева се подвизава като адвокат на различни олигарси и на криминални мафиотски босове, подсъдими пред Специализирания наказателен съд, който днес иска да закрива.
 
Атанас Атанасов става известен с доклад на ръководената от него Национална служба „Сигурност“, на база на който през 1999 г. Иван Костов уволнява половината си правителство. Така Атанасов елиминира всички противници на Костов, които са започнали да го критикуват заради покровителстването на скандалната криминална приватизация. Преди това Атанасов е бил прокурор.
 


След 2000 г. получава звучният прякор „Гном“, когато като става ясно, че в дома на тогавашния главен прокурор Никола Филчев са открити подслушвателни устройства. Атанасов твърдо отрича да е подслушвал Филчев, но съмненията за това, че така Костов се е опитвал да контролира избрания от него главен прокурор, остават и до днес.
 
За това, че Атанасов е ползвал службите за разправа с политическите опоненти, многократно е твърдял и Румен Петков. По думите му, той и семейството му са били подложени на подслушване и следене, докато живеят в Плевен. В периода 1995-1999 г. Петков е кмет на града.
 
Макар днес да се прави на десен политик и дори от години да е председател на превърналата се в секта политическа партия ДСБ, Атанасов е бил прокурор в Разград при управлението на БКП.
 
Христо Иванов дълги години е обучаван за агент на чужди интереси. Иванов е от семейство на ортодоксални комунисти. Самият той години наред се увлича по утопични идеи на Марскизма и Ленинизма, има интереси във философията и пише депресивна поезия. По-голямата сестра на Иванов е била вербувана от Държавна сигурност, а брат му е занимава с изготвяне на анализи, свързани с въпросите на енергетиката, като също защитава интересите на чужди държави в тази ключова за националната сигурност сфера. Макар да е бил вписан като адвокат, няма данни Иванов да е упражнявал професията. Нещо повече, когато е назначен за служебен министър на правосъдието се разбира, че е с отнети адвокатски права, защото не е плащал задължителната адвокатска такса.
 
Преди да влезе в изпълнителната власт, а оттам и в политиката, Иванов дълги години работи в неправителствени организации, чието финансиране се осъществява по линия на фондации около мизантропа Джордж Сорос. По това време Иванов става редовен автор в издания на олигарха Иво Прокопиев. По тази линия Иванов продължително време има монопол върху авторството на черновите на мониторинговите доклади за България, които всяка година Европейската комисия представя по въпросите на правосъдието и вътрешния ред. След като съучастникът на Иванов – холандецът Юрий Тавание е изгонен от представителството на ЕК в София, докладите на Брюксел сменят коренно тона и съдържанието и страната ни за първи път получава обективен анализ за правосъдната система и борбата с корупцията.
 
Стенограми от проведени срещи през 2016 г. разкриват, че партията „Да, България“ на Христо Иванов се явява инженерингов продукт на олигархичния кръг „Капитал“, а оттам идва и обяснението защо тема №1 на формацията е унищожаването на независимостта на българската прокуратура.
 
Ясно е, че ако днес България беше комунистическа държава, то несъмнено Иванов-Бойкикев щеше да е най-малко лидер на комсомола.
 
Малцина знаят, че Мая Манолова също упражнява адвокатска професия. Любопитна подробност е, че тя получава образованието си в московската школа за млади комсомолски кадри на Всесъюзния ленински комунистически съюз на младежта. По-късно Манолова получава юридическо образование в УНСС.
 
И до днес Манолова не е успяла да се изчисти миналото си, когато като адвокат, вписан в Кюстендил, има отношения с бизнеса на емблематичните дупнишки криминални босове, известни повече като братя Галеви. Била ли е юридически консултант на Пламен Галев и Ангел Христов, Манолова не желае да коментира?


 
Името на някогашната депутатка от БСП Мая Манолова, подобно на Дончева, се свързва със скандалната лобистка поправка, довела до по-ниско наказание „лишаване от свобода“ на осъдените за сутеньорство музиканти – Ванко 1 и Кондьо.
 
Нашумял с атаките си срещу специализираното правосъдие, не толкова с юридически аргументи, колкото с уличен език и популистки лозунги, се оказва и друг адвокат-депутат – Николай Хаджигенов. От години той отрича да има общо с кръга от кантори, които защитават интересите на беглеца от правосъдието – фалиралия фараон Цветан Василев. Това обстоятелство се потвърждава и от факта, че Хаджигенов стана защитник и на подсъдимата за корупция бивша кметица на „Младост“ – Десислава Иванчева. С нейната публична защита от години са се заели улични протестъри и поръчкови медии, обслужващи интересите на беглеца Цветан Василев.  


 
Хаджигенов е завършил право в НБУ, но повече се гордее с опитите му да се представя като състезател и треньор по кикбокс. Професионални спортисти многократно са определяли поведението на Хаджигенов като самохвално и арогантно.
 
Последно Хаджигенов се изживяваше като защитник на сочената като любовница на Васил Божков бивша певица – Лиляна Деянова – Лилана. На скорошното заседание на Спецсъда по обвинението за измами с еврофондове, по което Лилана е подсъдима, се оказа, че младата дама тактически се е отказала от адвоката си Хаджигенов. Напълно разбираемо, очевидно Лилана се надява, че като депутат Хаджигенов ще успее да прокара бързо ликвидирането на Спецправосъдието, а оттам делото на експевачката да се прехвърли в друг съд, където да успее да си осигури оправдателна присъда.
 
Ето това са професионалните биографии на петима, водещи партийни лидери – адвокати и депутати, които искат да ликвидират спецпрокуратурите и спецсъдилищата. Кой има интерес от всичко това ли? Ясно е – всички онези престъпни босове, лидери на групи за рекет, трафик на дрога, проституция, както и мастити скандални бизнесмени, които са разследвани или изправени на съд пред мишената им – спецправосъдието.