Пропагандната кампания, която Фабриката за фалшиви новини провежда срещу депутата и издател на "Монитор" и "Телеграф", върви вече цяло десетилетие. Освен медиите, финансирани от шайката олигарси, обаче важна брънка в машината за манипулации на задкулисието са т.нар. анализатори, които тиражират уж собствени, „експертни“ мнения, които обаче дословно съвпадат с опорните точки на публикациите в „Капитал“, „Дневник“, „Медиапул“, „Фрогнюз“ и „Сега“.

Общото между самозваните авторитети е, че всички те са били съпричастни към репресивния апарат на бившата комунистическа власт в лицето на Държавна сигурност, отбелязва в обзор по темата "Монитор".

Особено деен в пропагандните акции срещу Делян Пеевски е агент Академик - Огнян Стефанов, който не само че използва сайта си „Фрогнюз“ за разпространението на фалшиви новини, но и сам тиражира опорните точки, спуснати от финансовия му благодетел Цветан Василев, като не пропуска да напише „лично мнение“ или да даде интервю във всяка възможна медия, в която пробие.

Нагледен пример бе даден в петък, когато в рамките на 2 часа Стефанов написа коментар, изпълнен с ченгесарски манипулации и клевети по адрес на Пеевски, и също така публикува интервю с един от глашатаите на мафията - Георги Георгиев от „Боец“. Темата бе идентична – колко лош е Делян Пеевски, а опорните точки също са сходни и също така неверни.

И ако Академик го играе журналист, то агент Сашо, както Илиян Василев е подписвал доносите си в ДС, се представя просто за експерт. По какво точно е експерт не е ясно, защото той коментира всичко и винаги в една линия – тази, която е зададена от Фабриката за фалшиви новини. Василев разбира от ядрена енергетика, от банково дело, от военна индустрия, от национална сигурност, през последните дни даже се изяви и като експерт по журналистическа етика.

В своята немощ да създаде поредния изкуствен скандал около твърденията на Цветан Василев Фабриката за фалшиви новини се принуди да активира агент Сашо, който уж отстрани, не като журналист, а като експерт да призове всички медии извън пипалата на олигархията да обърнат внимание на клеветите, изречени от обвиняемия за грабежа на века, укриващ се в Белград. Естествено, такова внимание обърна само друго ченге – Светослав Терзиев от „Сега“, който не пропусна да изготви коментар колко е важно всички да проверят какви ги бръщолеви един обвиняем, източил 4,7 млрд. лв. от КТБ.

Като диригент на хора от ченгета, пеещи фалшиви новини се изявява розовобузият обвиняем бизнесмен Иво Прокопиев. Неговите медии не само чинно препечатват твърденията на въпросните глашатаи, но редовно сами задават опорните точки в своите публикации.
 Например още с внасянето на законопроекта на депутатите Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид за спиране на вторичния грабеж на активи на КТБ „Капитал“ моментално публикува анализ, твърдящ, че целта на тази поправка е Пеевски да се добере до фирми, които не е успял досега да овладее.

Ако си направите труда да разгледате блога на агент Сашо, ще видите, че неговата експертиза е родила абсолютно същите твърдения. Разбира се, доказателства за тези твърдения отсъстват както на страниците на „Капитал“, така и в главата на Илиян Василев. Важното е по примера на Гьобелс, който твърди, че една лъжа, повторена сто пъти, става истина, Прокопиев да задвижи пропагандната си машина и да създаде същата уж полифонична манипулация.

Пълният текст на публикацията за кариерата в ДС на агентите от хора на Прокопиев четете в "Монитор"