Ние се нагледахме на арести на министри - действащи или бивши. Това заяви пред БНТ Росен Плевнелиев, президент на Република България в периода 2012-2017 г.
 

Коментара му беше по повод ареста на бившия вече министър на околната среда и водите Нено Димов във връзка с водната криза в Перник.

Извънредно! Съдът реши дали да остави в ареста Нено Димов
 
Плевнелиев е на мнение, че министърът определено носи отговорност дотолкова, доколкото работа на министъра е да защити обществения интерес.
 
„Когато един цял град е оставен без вода, тогава общественият интерес не е защитен“, каза той. Според него трябва да се види и също кой по веригата е допринесъл за бедственото положение.
 
„Правителството трябва да извади своите изводи. Институциите като цяло са се провалили и е крайно време да видим целия размер - кой и защо“, призова той.
 
Според него е важно кризата да не прерасне в парламентарна криза. Той не вижда предпоставки за това. „Правителството носи своята отговорност за всичко, което се е случило, прокуратурата има своите аргументи и всички трябва да се поучат и да не се допускат повече безстопанственост“, каза Плевнелиев.
 
„Аз считам, че умението на премиера Борисов да действа бързо и превантивно ще му помогне и този път“, добави Плевнелиев.
 
„Трябва да се радваме за „Балкански поток“ и САЩ като добри приятели трябва да се радват за нас“, коментира друга голяма тема президентът.
 
По думите му, американците са наши стратегически приятели и, ако искат да ни помогнат, те трябва да подкрепят една историческа промяна. „България за първи път в своята история направи дълбока реформа в енергийния сектор и газовия сектор“, смята той.
 
„Това не е само геополитически проект, но и пазарен проект, ние ще преценяваме каква газ да минава. Трябва да защитим своите интереси“, коментира Плевнелиев.
 
„България строи тръби към всички съседи, може да купува и да продава от и на всички и създаваме газова борса, вече няма един монополист“, добави той.
 
Плевнелиев коментира и АЕЦ „Белене“. Той заяви: „Винаги съм бил против АЕЦ „Белене“, ако не се направи на пазарен принцип и ако се прави с държавни пари“.
 
„Но с новата зелена сделка на Европа и отварянето на нови пазари, електрически коли и за да затворим ТЕЦ-овете и изчистим въздуха, ни трябва електричество и за да преминем към чиста енергия ние трябва да се откажем от въглищата“, обясни той.
 
Копаем въглища с ниско качество, които замърсяват, България има амбицията да изчисти въздуха за децата си и да преквалифицира миньорите, посочи президентът.
 
„Българските политици трябва да са честни и да кажат, че с въглища не може, но може АЕЦ, и именно за това е по-доброто решение, но ако стане на пазарен принцип“, каза още той.