„С връщането на мандата виждаме една последователна до момента политика на БСП и тя е, че те не виждат възможност да съставят правителство в тази ситуация“, коментира пред БНР Иван-Асен Иванов, политолог.

„На практика БСП започват подход към следващи избори.

Но за пропилените възможности до тук от страна на партиите, за мен не е важно те какво ще платят и какви удари ще получат. Те си заслужават това, което ще получат от българските граждани.

Мен ме вълнува какво ще плати българското общество. Въпросът е как страда обществото и какво губи то. И то е, което е предадено и то е, което тегли най- много.

А ако тези политически партии не претърпят изменение, няма как да имаме правителство и на следващите избори", заяви още Иван-Асен Иванов.

По думите му ако Кирил Петков и Асен Петков се присъединят например, към Демократична България, ако получат възможност да участват чрез нея в избори, тогава могат да издигнат тази партия на по-високо политическо място. Която и партия съумее да ги интегрира в собствените си структури за следващите избори, тя ще е печеливша, смята още Иванов.

"А президентът Румен Радев трябва да жонглира в тази ситуация  - да бъде едновременно симпатичен на хора с изявен демократичен мироглед, но да не изключва и основния си ляв електорат. Затова има противоречия в неговите публични изказвания", посочи политологът.