Консултациите при президента нямат никакъв друг смисъл, освен да се води някакъв вид кампания, свързана с неговата личност, с правомощията му и значимостта му в политическия процес. Това коментира пред БНР политологът и член на ЦИК Димитър Димитров.

"Само първият ден на консултациите при Румен Радев се занимаваше със съществото на проблема", смята политологът.

Той припомни, че от разговора тогава стана ясно, че няма как да бъде направена достатъчно достоверна прогноза какво може да се случи след 60 дни: "Отговорността на президента е да посочи дата за изборите, всякакви консултации не могат да имат каквото и да е отношение към проблема по същество".

По думите на политолога недоверието към изборния процес се обяснява с огромната протестна вълна, която се разви през лятото:
"Която постепенно изби в периферни теми, между които темата за фалшифициране на изборните резултати".

Той заяви, че българският изборен процес е един от най-откритите, които е виждал, и уточни, че всеки може да види протоколите на страниците на ЦИК.

Според Димитров предложението за провеждане на изборите в два дни изисква особен вид съгласие от партиите и специални мерки, за да се гарантира, че няма да се злоупотребява с изборните урни през времето между двата дни на вота.

"Проблемът с гласуването на карантинираните и настанените в болници е истински проблем, но предполагам, че няма да е много трудно да бъде решен. Гласуването в Covid отделенията може да стане като персоналът, който всеки ден влиза при пациентите, изпълни ролята на изборна комисия. Какво сложно има?", обясни Димитров.

При гласуването на карантинираните граждани, според него, ще трябва да се намеси РЗИ, която да даде информация, и тези хора да бъдат посетени от секционна комисия, която работи с подвижна урна.

За да има гласуване по пощата, Димитров смята, че е необходимо предварително да е бил направен регистър на избирателите, в който всеки да присъства с изборния си адрес, на който да се контактува с изборната администрация.