В първите минути на пожара в "Парижката Света Богородица” се е провеждала служба. Това съобщи викарият на парижката архиепископия Филип Марсе.

По думите му, в началото огънят не се виждал. „Вечерната служба приключи около 19:30 часа. Пожарът вече бе пламнал, но не се виждаше, никой не знаеше за него. Нямаше никаква паника, когато хората напускаха месата. Няколко минути по-късно усетихме дима и поглеждайки към катедралата, забелязахме огъня в основата на стрелата, в средата на покрива, където всичко е от дърво. Веднага излязох на улицата и казах: „О, Господи”, разказа той.  

Божият служител добави, че в момента, в който хората напуснали катедралата, били поети от пристигналите на мястото полицаи и пожарникари.

Викарият припомни, че за католическия свят от понеделник (15 април) е започнала Страстната седмица. „След няколко дни ще празнуваме възкресението на Христос – най-важното събитие за нашата вяра. Когато вчера видях кръста в дълбините на катедралата, осветен от огъня, това сякаш беше олицетворение на това, което се случва с нас: кръст в огън, статуята на Дева Мария и пламъка", каза още Марсе.

Свещеникът смята, че не е нужно в инцидента да се търси някакъв таен смисъл и се надява, че пожарът не е умишлен.

Превод: БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ