Участието на руските военнослужещи в сухопътните бойни действия в Сирия е една от най-премълчаваните теми в РФ. Отначало Кремъл постоянно подчертава, че там воюва само руската авиация, дори съществуваше официално определение „операция на ВКС на РФ в Сирия”. БЛИЦ ще разкаже в една поредица как се представиха руските военнослужещи от другите родове войски: морски пехотинци, артилеристи, военни полицаи, танкисти, сапьори, ракетчици от ПВО, понтониери...
Първи в Сирия се появяват морските пехотинци от 810-та бригада на Черноморския флот. Именно сред тях беше Александър Позинич, който загина на 24 ноември 2015 г., докато спасяваха екипажа на сваления от турците руски фронтови бомбардировач Су-24.
 
Задача на морските пехотинци става охраната на база Хмеймим и нейната отбрана от възможни атаки по суша. В руския Генерален щаб още помнят как на 23 юни 1988 г. на летището в Кабул (Афганистан) една ракета унищожава 8 щурмовика Су-25.
 
Помощ на морските пехотинци оказват танковете Т-90: съдейки по фотографиите танкистите са заели господстващите височини, откъдето могат да контролират и прикриват подходите към авиобаза Хмеймим.
 
По не секретна информация, през зимата на 2015-2016 г. в Сирия се появяват подразделения на 7-а десантно-щурмова и 34-а мотострелкова бригада. Тези бригади носят в пълното си наименование думата „планинско-стрелкови”, техният състав е обучен и специално снабден за водене на бойни действия в сложна гориста местност, като тази около Хмеймим. Планинските стрелци се появяват в Сирия веднага след гибелта на руския бомбардировач. Тогава изглеждало възможно нахлуването на турски военни в района.
 
Руски морски пехотинци и десантчици активно участват в съпровождането на колони с хуманитарни товари, охраняват журналисти. При изпълнение на такива задачи загива военнослужещ, мнозина са ранени. Беше загубен брониран автомобил „Тигър”, негова фотография беше публикувана от екип на телевизия ANNAnews.
 
Екип на БЛИЦ (по публикации в руски медии)