В резултат на очевидно недемократичните избори в Русия през март Владимир Путин окончателно ще загуби легитимността си като легитимен лидер на държавата. Това може да бъде повратна точка във войната, каза украинският президент Владимир Зеленски в интервю за Асошиейтед прес.

"Ние разбираме, че изборите в Русия се провеждат недемократично. Няма значение как протичат, всеки знае какъв ще бъде резултатът...

Въпрос към света: това може да са нелегитимни избори, които светът не признава. Тук „играта“ вече ще бъде на страната на западните лидери „цивилизованият свят – да ги признае или не. Между другото, може да има повратна точка – нелегитимността на президента Путин“, каза Зеленски.

Според него западният свят, без напомняния от Киев, трябва сам да разбере, че няма нужда да признава руските избори поради тяхната недемократичност.

"Наистина бих искал западният свят сам да разбере това. За да не се налага да правя това - да се обаждам, да оказвам натиск, да говоря.

Струва ми се, че светът вече разбира всичко това след цялата скръб, която Русия донесе навсякъде и, разбира се, в Украйна“, отбеляза президентът.

В същото време Зеленски припомни, че днес в Русия няма истинска политическа опозиция срещу Путин.

"Виждаме тези хора. Виждаме такава условна или изкуствена опозиция, която има същите възгледи с Путин за войната, за глобалната изолация на Русия, за използването на ядрени оръжия, икономиката, окупацията на Украйна. Това е просто още един сателит на Путин, макар и с друго лице, име и същия дявол по средата“, смята той.

Президентски избори в Русия

Следващите президентски избори в Русия трябва да се проведат през март 2024 г. Владимир Путин все още не е обявил официално намеренията си да се кандидатира за петия си мандат. 

Много анализатори са съгласни, че ожесточеното нападение срещу Авдеевка е опит за постигане на видим успех на фронта, за да може Путин да обяви номинацията си на фона на „добрите новини“ от фронта. Така оценява ситуацията и Владимир Зеленски.

Превод и редакция: БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук