Ако не се лекувате, ще пострадат и бъбреците, и... съпругата или любовницата ви, заявяват специалистите
В представите на повeчето мъже диагнозата “аденом на простатата” звучи като присъда. Разбирайки, че в простатната им жлеза се е появил тумор, въпреки че е доброкачествен, те започват да мислят за най-лошото. Специалистите се отнасят с разбиране към такова поведение на мъжете. Простатата е особен ендокринен орган, който по размер и форма прилича на кестен. Но най-важното е, че взема активно участие в регулирането на най-важните функции в организма. Именно простатата “захранва” сперматозоидите, отделяйки половите хормони, които повишават тяхната подвижност. Но това, разбира се, е идеалният вариант на функциониране. В стареещия организъм обаче възниква цяла мрежа нарушения.
Както спортистите, отказвайки се от физическото натоварване, рязко покачват тегло, така и простатната жлеза започва бавно да се разраства. Увеличавайки размерите си, тя буквално притиска и без това тесния отвор на пикочния канал. И въпреки че аденомът съзрява десет-петнадесет години, е важно първите прояви да бъдат забелязани навреме.
Първо, това е нарушаване на уринирането. С монотонно постоянство тези нарушения стават в часовете преди разсъмване. След два-три часа през нощта мъжът се събужда и се затичва към тоалетната. Тези извънредни позиви стават чести и продължителни. А крайният период на заболяването е направо печален: пикочният канал дотолкова е притиснат от тумора, че съвсем престава да пропуска урината. Затова, ако почувствате, че:
вашият пикочен мехур не се изпразва напълно;
уринирате с прекъсвания за няколко минути;
струята е слаба.

АКО ЛЕКУВАЩИЯТ ЛЕКАР ВИ ПРЕДЛОЖИ ОПЕРАЦИЯ, НЕ СЕ КОЛЕБАЙТЕ!
Значи не може да има две мнения - вие трябва да отидете при специалист. А хора със задълбочаване на този процес, защото уж не ги е тормозел много, трябва да се подложат на операция.
Така че ако лекуващият лекар ви предлага операция, въобще не се колебайте. В противен случай може да се стигне до нарушаване дейността на бъбреците.

МАСАЖЪТ Е НАПЪЛНО ИЗЛИШЕН И БЕЗСМИСЛЕН
Има още едно сериозно обстоятелство, което трябва да ви накара колкото може по-скоро да отидете при специалист. Аденомът на простатната жлеза влияе на качеството на сексуалния живот. Според скоростта, с която расте туморът, вашите възможности в това отношение прогресивно намаляват. Още повече, че мъжете, страдащи от това заболяване, не са в първа младост. Трябва да ви предупредим, че масажът на простатната жлеза при наличие на аденом е абсолютно излишен и безполезен, въпреки че много страдащи разчитат на такава процедура.
Подобен масаж е оправдан само когато става дума за палпаторно (чрез пръстите) изследване на пациента. За лекарите това е много по-информативно дори от ултразвуковото изследване.

ТРЯБВА ДА ОБЪРНЕТЕ ВНИМАНИЕ НА ХРАНЕНЕТО
Дори най-доброто лечение няма да помогне, ако не промените начина си на живот, убедени са медиците. Преди всичко обърнете внимание на диетата си. Пушените продукти, подправките, маринатите не са за вас. Налага се да се откажете от алкохола, дори и от бирата.
Наблегнете на зеленчуците - особено цвеклото и тиквата. Всекидневно пийте айран и кисело мляко. Обаче ограничете употребата на извара, яйца, мляко и месо. Ако страдате от наднормено тегло - тестеното, мазното и сладкото.
Сега за употребата на течности. Практиката показва, че тук се появяват три крайности. Някои мъже се стараят да пият колкото може по-малко, надявайки се, че така ще облекчат живота на увредената от аденом жлеза. Други правят точно обратното: пият много, стремейки се да “промият” пикочния мехур. Те смятат, че именно така ще бъде изхвърлен и унищожен пречещият на нормалния им живот фактор. При трети се прокрадва надеждата, че тяхното спасение е в минералната вода.
Истината обаче е, че трябва да се пие с мярка, като се набляга на това в предобедните часове на деня. А преди сън е по-добре въобще да не приемате течности.

ВНИМАНИЕ!

Не е толкова трудно да се предотврати развитие на аденом на простатната жлеза:
водете нормален, редовен полов живот - нито много вял, нито прекалено активен;
ходете колкото може повече - заседналият начин на живот провокира застойни явления в малкия таз;
избягвайте простудяването;
по възможност навреме лекувайте възпалителните процеси в органите на малкия таз, а също и в червата.

Минете ли 45, се изследвайте профилактично веднъж в годината

Заболяемостта от туморни образувания на простатната жлеза расте с всяка година и вече заема първо място, надминавайки дори туморните заболявания на белите дробове.
В същото време специфични симптоми за тумор на простатата не съществуват. Затова се налагат специални изследвания за определяне на диагнозата.
Причината за подобни нарушения може да установи само лекар. Но за тази цел не е достатъчно да проведе само палпарно изследване на простатната жлеза. Налагат се специални тестове. Освен общоклинично изследване на кръвта и урината се извършва и ултразвуково изследване на бъбреците, пикочния мехур и простатата. Извършва се и анализ за определяне съдържанието на така наречения специфичен простатен антиген в кръвта. Дълго време преди проявите на болестта нивото на този антиген се повишава при тумор. Затова е един от основните маркери, показващи скоростта на развитие на болестта.
Всеки мъж, след като навърши 45 години, трябва веднъж годишно да се подлага на това изследване, за да си спести много бъдещи неприятности.
Ако то се извърши навреме, определянето на нивото на антигена ще позволи да се предприеме най-ефикасното лечение, дълго преди да са настъпили необратимите изменения в простатната жлеза. И най-вече - ще се справите с тумора.
Специалистите препоръчват това изследване да се прави независимо дали имате някакви симптоми на заболявания на простатата или не.
В медицинската практика се срещат доста случаи на ранно развитие на аденом на простатната жлеза. Една от възможните причини е прекаленото произвеждане на мъжкия полов хормон тестостерон.
Какво трябва да се направи?
За да предотвратите прогресирането на това заболяване, се постарайте да ограничите животинските мазнини. Наблегнете на продуктите, които съдържат фитоестрогени - това са природни вещества, да ги наречем предшественици на женските полови хормони. Става дума за лещата, бобовите продукти, соята, фасула, варените домати.
Освен това мъжете с аденом на простатната жлеза трябва да приемат препарати, съдържащи в основата си инхибитори 5-алфа-редуктаза. Има ги и в някои растения - палмови листа например, или африканска слива.