Азиатските акции поскъпнаха днес, вследствие на скок при китайските пазари, след като от MSCI обявиха, че ще увеличат тежестта на акциите от континентален Китай в своите световни индекси. Междувременно силните икономически данни от САЩ подкрепиха долара.

Китайските акции скочиха, като индексът на сините чипове CSI300 добави 1.2%, след като MSCI обяви, че ще учетвори тежестта на акциите от континентален Китай в глобалните си индекси по-късно през годината, което се очаква да привлече над 80 млрд. долара свежи средства към втората най-голяма икономика в света.

Тази новина, както и силното представяне на други пазари в региона, помогнаха на азиатско-тихоокеанския индекс на MSCI да нарасне с над 0.3%.

През февруари китайските акции записаха най-силния си месец от близо четири години, като това се дължеше основно на надеждите на инвеститорите за стимули от страна на правителството, както и на оптимизма около търговските преговори между САЩ и Китай.

Японският индекс Nikkei 225 днес нарасна с 0.9%, подпомогнат от по-слабата йена, докато австралийският основен индекс добави 0.6%.

Ръстът в Азия бе в контраст с пониженията на Уолстрийт вчера. Индексът Dow Jones затвори с 0.27% надолу, докато S&P 500 изгуби 0.28%, а технологичният Nasdaq се понижи с 0.29%.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп вчера породи опасения около търговските преговори, предупреждавайки, че може да се откаже от сделка с Китай, ако тя не е достатъчно добра.

След това обаче икономическият съветник на Белия дом Лари Къдлоу определи напредъка при преговорите като “фантастичен” и заяви, че страните се “приближават към забележителна историческа сделка”, информира Ройтерс.

По-добрите от очакваните данни за ръста на щатската икономика през четвъртото тримесечие не оказаха ефект върху щатските акции. БВП на САЩ нараства с 2.9%нна годишна база, което бе малко под таргета на администрацията от 3%.

Данните повишиха лихвата по 10-годишните облигации. След като се повиши до 2.7222% в петък, лихвата отстъпи до 2.7168%, но въпреки това бележи ръст в сравнение с нивото си на затваряне от 2.711% от вчера.

Доларът също поскъпна след изнесените данни добавяйки 0.29% спрямо йената до 111.69, което е нов връх за годината.

Доларовият индекс, който следи представянето на долара спрямо кошница от шест други основни валути, се повишава с 0.1% до 96.268.

На суровинните пазари щатският лек суров петрол поскъпна с 0.28% до 57.38 долара за барел, докато цената на брента се повиши с 0.32% до 66.52 долара за барел.

Спот цената на златото отчита повишение до 1 313.30 долара за тройунция.