Един от най-честите въпроси, които си задаваме в студените месеци е как да намалим разходите си за ток, които в зимния сезон се повишават значително. За предпочитане е в този период да се отопляме с климатик, вместо с вентилаторна печка, която е един от най-големите консуматори на енергия.

"Когато е по-топло времето, може да намаляме температурата на климатика", посъветва пред БНР Илиян Илиев от Обществения център за околна среда и устойчиво развитие.

"Не е необходимо през целия ден, докато ни няма, климатикът да духа на 24 градуса. Спокойно можем да го намалим на 20 градуса като излизаме и ако е станало хладно, когато се върнем да увеличим градусите за кратко", каза още Илиев.

Друг от начините да намалим разходите за ток е като ходим малко по-добре облечени у дома и да поддържаме по-ниска температура в помещенията.

"Защо трябва да увеличаваме градусите на отоплителните уреди и да се разхождаме по къс ръкав вкъщи, като можем да намалим температурата и да си сложим пуловер или друга дреха с дълъг ръкав, така че да ни е по-комфортно", поясни Илиев.

Също така е добре ако проветряваме помещенията, да отваряме прозорците за не повече от няколко минути.

Експертът посъветва да изключваме осветлението в помещенията, които не обитаваме в момента.

Според Илиев много подценявани от потребителите са включените телевизори, монитори на компютри и лаптопи, зарядни на телефони и всички уреди, които имат светещи лампички.

"Навремето в Германия бяха изчислили, че ако всички германци си изключат т.нар. "стендбай" лампички, тогава два реактора от атомните им централи няма да има нужда да работят", даде пример Илиев.

"Хората не обръщат внимание, но всичко това като се събере се отразява на сметката ни за ток", коментира еколога. 

Много потребители, затоплят водата в бойлерите през нощта, когато консумираната енергия е на по-ниска цена. Според Илиев обаче, това не е чак толкова добра идея.

"Излишно е. Преди да си легнем го включваме, а той след един час е загрял. Но ние вече спим, а до сутринта още поне два-три пъти се е включил пак да претопля водата. По-евтино е, но пак консумира повече, отколкото ни е било необходимо", допълни експертът

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук