В мрежата се появи първа снимка на опожарената катедрала „Нотр Дам” във френската столица Париж, направен от Космоса. Кадърът бе публикуван в туитър акаунта на програмата на Европейския съюз за наблюдение и мониторинг на Земята „Коперник”.

От фотоса се вижда, че след огнения ад храмът е останал без покрив.По-рано бе оповестено, че стойността на възстановителните работи ще струва 1 млрд. евро. Възстановяването на опожарения храм може да отнеме до 5 години.

Дарителската кампания за възстановяването на изгорялата парижка катедрала „Нотр Дам“ е събрала над 1 млрд. евро.

Голяма част от светините, съхранявани в „Парижката Света Богородица” бяха спасени от огнения ад, който се разрази в понеделник вечерта. Тръненият венец, туниката на Свети Луи, парче от кръста на Христос и пирон, с който е бил закован за него, реликварии и картини бяха изнесени с човешка верига от пожарникари, полицаи и служители на кметството. Ценностите от съкровищницата в катедралата също са спасени.  Монументалната "Пиета" на скулптура Никола Кусту, стояща зад олтара, също оцеля.  Трите големи кръгли витража от 13-и век са спасени. Двата по-големи - северният и южният са с диаметър 13 метра. Големият орган оцеля, но състоянието му ще стане ясно, когато изсъхне. Триметровите статуи на апостолите и евангелистите от покрива на катедралата - 16 на брой, миналата седмица бяха преместени за реставрация и оцеляха. 

Днес реставраторите, изследващи парижката катедрала след пожара, успяха да намерят металната фигура на петел, която украсяваше изгорялата кула-стрела и се смяташе за унищожена от огъня. В него се съхраняват мощи на Свети Дени и на Света Женвиев - покровители на Париж, както и парченце от Трънния венец. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ