В Коалиция БСП за България влизаме подготвени, предвидими и консолидирани, знаем какво трябва да се направи и знаем как. В последните 5 години бяхме ясна и категорична опозиция на предишния модел и искахме промяната. Това заяви по БНТ лидерът на Коалиция БСП за България Корнелия Нинова.
 

"Пътно строителство, язовири, банката за развитие, всичко това сме го определили преди години, изготвихме алтернативата, тези политики сме ги защитавали, тоест подготвени сме", добави още тя.
 
И допълни, че социологическите проучвания показват, че поведението на партията е било правилно в предходния парламент и им е отредило второ място. "Ние запазихме спокойствие, диалогичност и разумност. Резултатът го знаете от диалога, но ние ще продължим с това поведение, защото сме убедени, че държавата има нужда от стабилност", допълни лидерът на БСП.
  
"Част от агенциите посочиха, че повишаваме резултатите, само една от тях дава, че сме трето място, а повечето, че сме втори. Това ни радва, защото означава, че БСП връща доверието."

"ГЕРБ се върна в играта заради разочарованието на хората от протестните партии. Ние не сме в групата, която е била нападателна към някои от другите формации, както видяхме протестните партии в тази роля, дано в следващия да преодолеят обидите и себе си, каза тя.
 
Новите играчи сигурно ще внесат промяна в пренареждането на силите, на мен ми се струва да коментираме 2 неща. Едното е изказването "с десни политики ще постигаме леви цели". Коментирам го заради това, че едно такова послание има отношение към държавата. Това е за нас неверен лозунг. Опитът за обезличаване на идеологиите на партиите би могъл да е опасен", каза още лидерът на БСП.

"Това е риск, когато го обезличиш и много искам да видя как го разбират новите колеги. На мен ми се говори в конкретика, какво ще направим за хората. Дясна политика е намаляване на дефицита например, а актуализацията, която внесе служебният кабинет и този, който приехме, са две различни неща. Там нямаше заложени пари за майчинство, нямаше пари за общините и т.н. Няма как с намален дефицит да постигнеш тези резултати. Тоест дефицитът се върна и тогава успяхме да изпълним левите политики", даде пример лидерът на БСП.
 
"Лява политика е връщане на държавата като регулатор, новия формат какво ще прави, ще даде ли останалите държавни богатства на концесии, което е дясна мярка или ще остане регулация на държавата, което е лява политика."

И второто нещо: "Продължаваме промяната..." - ами тя не е започнала промяната, да смениш директори на предприятия не е промяна, промяната е когато влезеш в парламента и да успееш да промениш закона."

Нека им мине романтичния момент и ги чакаме на арената да кажат какво ще правят.

Ето ние например при последния парламент направихме един план какво трябва да се направи в първите 100 дни: да се направи промяна в закона на здравето, в разпределението на субсидиите например. Едно е да смениш директора на фонда на земеделието, но е друго да вземеш от 6-те големи фамилии субсидиите им и да ги преразпределиш на по-малките. 
 
 
Те, категорично не водят преговори с никой от нас, няма начин да работят с някой от депутатите ни, не е възможно засега. Факт е, че са водили разговори с наши коалиции, говоря за Екогласност, които са наш партньор, но те са им отказали.

Според мен колегите от ИБГНИ и ДБ, които предложиха подкрепа малко бързат, ние ще подходим по различен начин, ние сме отворени за разговор, но ще изчакаме да видим какво предлагат, искаме да видим програмата им.

Напомнят ми на Слави и ИТН, има я същата еуфория. Нека отговорят каква промяна ще правят. За Македония например с каква позиция ще излязат. Какво мислят за джендър идеологията и т.н.", каза Корнелия Нинова.

Когато се отговори на конкретни въпроси, сме готови да седнем и да говорим.

Ние ще се явим на следващите избори като Коалиция БСП за България. Ние сме партия с опит и ще си се явим с този формат, след това сме готови да се коалираме с всеки, с когото имаме сходни идеологии. Притеснения нямаме, че новият проект ще откъсне част от нашия електорат.

Мисля, че не зависят от посланията на Румен Радев. Чакаме истинското правене на политика. Чухме, че той няма да предаде левите хора, но от двамата министри разбрахме, че се е знаело отпреди за проекта. Сега вече е факт и е състезание.
Ние подкрепяме Румен Радев и Илияна Йотова, това сме го решили много отдавна. При нас процесите си вървят принципно и по протокол. От-до през всички колективни отговори, завърши Корнелия Нинова.