Политологът доц. Огнян Минчев написа силен коментар по повод намерението на президента Румен Радев да разпусне Народното събрание на 11 май и да назначи извънредните избори на 11 юни. 

Както БЛИЦ писа по-рано и шефът на БНТ Емил Кошлуков също излезе с гневно съобщение заради датата, която съвпада с финала на Европейското първенство по футбол, за което са заплатени авторски права. Ето какво пише Минчев по въпроса: 


След като назначи редовните парламентарни избори на 4 април - Великден за католици и протестанти, Румен Радев насрочи предстоящите извънредни избори за 11 юли - денят на финала на Европейското първенство по футбол.

Поредно недоразумение или добре направена сметка? Докато милиони българи гледат футболния финал, резултатите от изборите могат да бъдат промушени през липсващото внимание на общественото мнение към начина, по който са били проведени. Кога ще бъдат закупени необходимият брой машини? Кой и как ще контролира гласуването като програмен продукт, кой ще осигури защита от хакери - "вътрешни" и "външни"?

Как ще се гласува в чужбина - ако е с машини, кой ще упражнява контрола върху тях? Въпросите са много, но отговорите няма да бъдат задължителни - ще си купим биричка и ще гледаме мач... Време е да сезираме институциите на ЕС и международните организации, наблюдаващи избори за опасността качеството на изборния процес в България да бъде близко до това на Венецуела, Бутан и Индия, където също гласуват с машини, но не е известно дали паралелно с това гледат мач...

След като назначи редовните парламентарни избори на 4 април - Великден за католици и протестанти, Румен Радев насрочи...

Posted by Ognyan Minchev on Wednesday, 5 May 2021