Черна прокоба е погубила охранителя на Димитър Желязков - Митьо Очите, шушукат бургазлии след гангстерската престрелка в Слънчев бряг миналата сряда. Злите сили застигнали един от най-верните хора на наркобоса - Александър Алексиев-Японеца, заради подарения му от шефа златен часовник ден преди престрелката в ресторант "4 You" с хората на Божидар Георгиев - Божо Козела.
Според народните суеверия часовник не бива да се подарява, освен ако не се вика прокоба за собственика му - да бъде застигнат от беди, нещастия и дори смърт. Поверието е, че такъв дар отброява последните дни на получателя си. Точно това се случва с гарда на Очите. Той е надупчен с три куршума в гърба само ден след като Димитър Желязков му връчва скъпото бижу в знак на благодарност за вярна служба. Това става вечерта на миналия вторник. Тогава Очите и Японеца дълги часове подготвяли организацията за предстоящата "вечеря" на другия ден в ресторант "4 You".

Алексиев споделил с боса си, че му е време да напусне тази работа. Добавил, че след много години опити да имат бебе със съпругата му най-сетне настъпил момент, в който гинеколози уверили двойката, че поредният ще е успешен. Това просълзило Очите, с когото Японеца изкарал повече от 10 години заедно. Желязков отключил сейфа си, където отдавна пазел уникалния ръчен часовник. Извадил бижуто и го връчил на Алексиев с благодарност за годините, прекарани заедно, пише "България днес". 

На другия ден след гангстерската престрелка в ресторант "4 You" Японеца бе покосен от три куршума в гърба, колегата му Кольо Магарето е в реанимация. Шефът им Митьо Очите е в критично състояние - поразен от 5 куршума, и бе опериран за пореден път вчера. Той е под полицейска охрана, защото има опасения, че може да бъде убит.

Само ден след погребението мародери разкопаха гроба на Японеца в Бургас. Те най-вероятно са търсили златния часовник, за който тръгнаха легенди след убийството на Японеца. Осквернителите съборили дървения кръст, разхвърляли венците и започнали да разравят земята, въпреки че траурният парк има денонощна охрана, а патрули непрекъснато обикалят из него.

Гробът на бившия военен подводничар, който опита с тялото си да предпази Очите от куршумите в ресторант "4 You", е превърнат в бойно поле. На ужасяващата гледка се натъкнали вдовицата, майката и братът на покойника. Тримата отишли рано сутринта вчера да прелеят гроба с вода, както повелява църковната традиция до деветия ден след погребението. Близките на Японеца изпаднали в шок при вида на разкопания гроб. Майката на убития едва не припаднала до последния дом на сина си.

Мародерите успели да изкопаят земята на дълбочина около 30-40 сантиметра, но не по протежението на целия гроб. Изровили пръстта от горния слой, образуван след полагането на ковчега, установили ченгетата при огледа. Престъпниците не са стигнали до ковчега, в който предполагали, че е златният часовник, спомен от Очите. Предполага се, че са били изплашени от нещо или пък са изчезнали, след като са били надушени от охраната на гробището.

Братът на убития смята, че варварското посегателство върху паметта на Александър най-вероятно е продиктувано от новината за подарения му златен часовник от Очите.

"Някой може да си е направил погрешния извод и да е опитал да стигне до тялото по тези причини, предполагайки, че вътре може да има скъпи неща. На мен не ми е известно брат ми да е получил такъв часовник, съпругата му също. Нека тези, които четат, да не правят такива опити - безсмислено е", заяви покрусеният брат на Японеца.

Пръстените на Поли Пантев

Еднакви златни пръстени със скъпоценни камъни и надпис от вътрешната страна "От Поли" подаряваше приживе убитият на остров Аруба мафиот Поли Пантев. Бижута получаваха най-верните му хора. В ъндърграунда се говори, че Пантев е раздал около 20. Според мутренската митология притежателите на тези бижута били застигнати от беди и нещастия. Писателят Георги Стоев също имал такъв пръстен. След убийството му вдовицата претопила бижуто, защото не искала друг от семейството й да бъде застигнат от прокобата на мафиотския пръстен. Двама известни братя от подземния свят пък хвърлили своите в дълбока река. Единият от братята се освободил от бижуто на боса си дни след като оцелял по чудо при атентат в центъра на София.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ