Петър Биберов-Кюфтето бе освободен срещу парична гаранция от 3 хил. лева от Бургаския окръжен съд. В последните два месеца той бе в ареста по обвинение, че е подбудител на палежа срещу дома на бургаския фоторепортер Борислав Пенков, съобщава "Флагман".

Няколко различни състава и на Районния, и на Окръжния съд в Бургас потвърждаваха мярката му, докато днес БОС не го пусна на свобода. 

Адвокатът на Биберов се обоснова с факта, че няма опасност обвиняемият да се укрие, предвид семейното му положение и двете му деца и още, че органите на досъдебното производство не са ангажирали до този момент по – преки доказателства за авторство на деянието.

Според въззивната инстанция „първоинстанционният съд, който е оставил Биберов зад решетките, не е взел предвид в достатъчна степен мотива за извършване на деянието, така и неизпълнения от страна на прокуратурата ангажимент, в съвсем кратък срок да приложи към делото две експертизи, както и да извърши разпит на други лица“.

Районният съд е приел, че Петър Биберов е с висока степен на обществена опасност, но само с оглед на предходни наказания, които е изтърпял. Според Окръжен съд – Бургас към настоящия момент не може да се приеме, че обвиняемият може да се укрие – същият е с постоянен адрес, известен на разследващия орган, семеен е и има две деца. Освен това продължаването на срока на задържането на Петър Б. би влязло в противоречие с целите на мярката за неотклонение.

Определението на Окръжен съд – Бургас е окончателно.