Митьо Очите е дал един сак с пари на следовател, за да ликвидира конкуренцията. Това каза пред камерата на Нова телевизия Стоян Димитров, сочен като поръчител на атентата, при който през 2001 година загинаха съпругата на Димитър Желязков, брат й и охранител на несебърския бос.
Бомбата е била предназначена за Митьо Очите, но убива по погрешка съпругата му. Осъдени освен Димитров, са сочените за извършители Иван Рибов – Рибата и Кероп Погосян. След разследване на следователя Иван Христов, тримата получават доживотни присъди, които излежават и до днес в Бургаския затвор.
„На такива любители на хотели и в същото време магистрати, се дават пари. Колко следователи на заплата под 2 000 лева имат хотели? Това го говоря от 10 години. Аз познавам и други хора, които се върнаха от Камбоджа, но нямат такива имоти. Всичко при него е по поръчка“, заяви Димитров.

Кероп също смята, че делото е нагласено.

„Не може човек, който е лежал в затвора и му е иззето имуществото, твърде бързо да възвърне финансовата си мощ. Това в много случаи не е било дори обект на наблюдение“, каза наскоро в Бургас главният прокурор Сотир Цацаров.

Един от хората, които е трябвало да разследват Очите, е следователят Иван Христов. Оказа се, че той е непряк собственик на хотели и заведения по Черноморието.

Той е служител в системата на МВР от 90-те години. Брат му е висш прокурор, а сега съдия в Бургас. Макар на името на Камбоджанеца да няма нищо, от 10 години насам близките му са в завидно състояние.

Част от хотел на метри от полицията в Слънчев бряг се оказа, че през годините има различни собственици и те са все близки до следователя. Това установи разследване на Нова телевизия. Първоначално хотелът е на фирма на името на приятелката му Ваня Стефанова. Сега собственик и на имота, и на фирмата е синът му Христо, но с управител Йорданка Христова, която пък е съпруга на следователя.

Оказва се, че тя има четири фирми. Пред Сметната палата обаче следователят случайно забравил да декларира две от тях. Записал е в документа и скромна сума от няколко хиляди лева.

Христов е работил по няколко знакови дела, свързани с морския ъндърграунд. По всички тях Димитър Желязков е бил разпитван.
През 2005 г. Христов разследва взрив срещу концесионера на плажа в Обзор Рали Пенков, при който загиват съпругата и дъщеря му. Съмненията са, че зад покушението стои Митьо Очите. Делото обаче приключва без обвинение за него.

Следовател Иван Христов се занимава и със случая с поставената бомба до дома на бившия кмет на Несебър Живко Георгиев, където по непотвърдена информация отново стои Желязков зад заплахата. Митьо Очите отново е разпитван и си тръгва без обвинение.