Човекът, който създаде „Дворът на кирилицата”, изгради неповторим Културен дворец на българската азбука и древната ни държава  и вече шест  години обогатява този уникален музей на българските букви, с които пишат 300 милиона души в 70 държави по света. И за какъвто паметник никой българин не се бе сетил досега.

Алексанян, човекът, който преди повече от двайсет и пет години пристига в България покрай своя бизнес, среща голямата си любов, жени се и има две вече пораснали деца българчета, та същият този човек няма българско гражданство.

Голям срам, ще кажете.
Но какво ще ви кажат чиновниците ли? Ще кажат, че  Карен Алексанян никога не е подавал заявление за гражданство. Ето това е съвсем по български. Кой ли не получи българско гражданство „под масата”,  а човекът,  който направи и продължава да прави изключително дело за културата на страната ни, никой не се е сетил дори да го попита за гражданството.


Дворът на кирилицата в Плиска

Самият той казва, че е толкова трудно и сложно да се получи гражданство, че не е правил опит.
 
Момент!  Хиляди хора посещават „Дворът на кирилицата" в Плиска, ученици получават там дипломите си, правят конкурси, фестивали, разглеждат восъчния музей с фигурите на българските ханове и царе, разглеждат алеята на писатели от различни държави, които са писали с българската азбука, а нито един министър на културата не е посетил мястото.


Скулпторът Чапкънов-Чапа е направил бюста на Христо Ботев

Може и дори да не знае за труда на този чужденец, български зет, който не иска пари по европейски програми, а сам издига единствения в света Музей на свещената азбука в Плиска.
 
Когато в случаен разговор, по време на международния младежки фестивал „Славянски звън” директорката Искра Иванова, по професия режисьор, разбира за този факт, тя е така изненадана, че с група общественици и културни дейци правят Петиция, събират близо 12 хиляди подписа от цяла България с искане за българско гражданство  на Карен Алексанян.

-Човекът направил уникален паметник на българските букви, показващ мястото ни в световната култура, не е ли заслужил своето българско гражданство? Типична ли е подобна ситуация за нашето българско недоглеждане към едно уникално дело?
-Не знам дали това е практика, не съм запозната с друг подобен казус. Но аз лично се срамувам от това „недоглеждане” .
След като разбрахме, че Карен Алексанян няма българско гражданство група представители на различни неправителствени организации и обществени дейци учредихме.


В алеята на писателите по света, които пишат с българските букви

Инициативна група и стартирахме онлайн петиция и подписка. Включиха се веднага колеги, между тях са Владимир Чучуев –зам.-председател на Движение ”Русофили”, Ваня Червенкова – общественик,  Максим Страхилов –секретар на Асоциация на българите по света, Роман Стоянов –председател на Еврейският културен институт в България, Нина Кърджиева – председател на НЧ „Искра-1924”-Варна,  София Хитова –оперна певица и общественик.


Българският Кардам в Музея на восъчните фигури

За по-малко от три седмици събрахме към 12000 подписа. Много хора са ходили и виждали Дворът на кирилицата. Получихме подкрепата на също на Славянското Движение в България, Синдикат на Българските учители, Българска община в  Молдова /БОРМ/ и др. Аз лично се гордея с делото на арменеца Карен Алексанян и му благодаря от сърце!
 
На 27 април в деловодство на Президентството ни внесохме петицията с молба да бъде удостоен с българско гражданство за приноса към Република България  в областта на културата  на Карен Алексанян –основател и създател на единствения в света музей на свещената азбука „Двор на Кирилицата”. 


Българче да се наричам....
 
- Защо нашите политици трудно поглеждат извън политическите си котерийни битки? 
- Не мога да възприема за нормално това „политическо късогледство”. Нали те са избрани от народа, за да му служат?! Как се забравя това основно задължение?

Свидетели сме как понякога чужденецът има по-българско самосъзнание от българина.  Ние можем да се учим от арменеца Алексанян на почитание към собственото ни минало и историята ни. Народ, който не помни, не знае, не уважава историята си, няма бъдеще. Все повече хора осъзнават това.


Каменните букви са изработени от скулптора Рубен Налбандян

Ще добавя, че Алексанян прави всичко в Плиска с пари от личния си бизнес. Не е поискал отникъде нито лев. Нито държавни пари, нито Европейски програми. И наместо, по подобие на наши бизнесмени, да си накупи къщи по Европа, да пътува със семейството си където си иска, да си харчи парите за луксозни стоки и забавления по курорти, той гради Български паметник за всички времена.
  
- А какво казва самият Алексанян за своето дело:  Откъде тръгва това ваше преклонение към кирилицата? 
- От моята майка. Знаете ли кое е най-важното? Да научиш детето от малко колко важна е културата за всеки човек. Когато бях 7-годишен и се учех да чета и пиша (имам руско образование), моята учителка разказа в клас как двама българи - Кирил и Методий, са създали азбуката на славянските народи.


Кубрат в музея на българските владетели

По същото време майка ми ме водеше със себе си на лекции в университета. Тя беше невероятен човек и учител. Занимаваше се с литература, преподаваше пиано. Вкъщи имаше библиотека към 3000 книги, всички на кирилица.


Тук стават и красиви сватби

С времето все повече ме увличаше историята на буквите и исках да разбера как са се превърнали в писменост на толкова много хора по света. 


Народни обичаи и празници в Дворът на кирилицата

Да, моята майка стои в дъното на тази моя безгранична любов към писмеността, към възпитанието в ценностите на културата. Защото без тях няма нация, няма народ, няма държава. Затова всичко, което съграждам в Плиска, посветих на моята майка, която почина само на 56 години, преди 20 години.

Савка ЧОЛАКОВА, БЛИЦ